Hlavní obsah

Při nehodě autobusu ve Francii zemřelo 26 Poláků

GRENOBLE

Nejméně 26 polských poutníků zemřelo při nehodě autobusu u východofrancouzského Grenoblu. Autobusu asi selhaly v prudkém kopci brzdy a spadl ze srázu. Ve voze cestovalo 49 polských poutníků z měst Štětín a Stargard Szczecinski.

Článek

Nehoda se prý stala, když autobus sjížděl z prudkého kopce mezi Grenoblem a obcí La Mure. Vyjel ze silnice, prorazil svodidla, spadl do čtyřicet metrů hluboké rokle a vzňal se. Stále se pohřešují dva cestující, které usilovně hledá záchranná služba. Hasiči se domnívají, že z autobusu vypadli a spadli do řeky. Tu nyní prohledávají záchranáři na člunech i v helikoptérách.

Silnice, kde se nehoda stala, je podle agentury Reuters smrtelnými haváriemi proslulá. Poblíž místa dnešního neštěstí havaroval již v roce 1973 belgický autobus, zahynulo tehdy 43 lidí. Od té doby autobusy mohou na strmou silnici s ostrým sedmiprocentním sklonem vjíždět jen se zvláštním povolením. Autobus s Poláky toto povolení neměl, uvedli hasiči.

Záchranáři odvážejí zraněné. Foto: REUTERS

Marcin Szklarski, šéf společnosti Orlando Travel, která výlet pořádala, řekl v polské televizi TVN24, že autobus značky Scania vyrobený v roce 2000 prošel technickou prověrkou v Německu před třemi týdny.

Poláci se vraceli ze známého poutního místa Notre-Dame de la Salette, jež leží asi 40 kilometrů jižně od Grenoblu.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyjádřil v dopise soustrast svému polskému protějšku Lechu Kaczyńskému, jenž by měl ještě dnes dorazit na místo nehody. Chystá se tam i francouzský premiér Francois Fillon.

Nejtragičtější nehody autobusů v Evropě za pět let
1. července 2002U maďarského jezera Balatonu sjel autobus s polskými poutníky do hlubokého příkopu a převrátil se na střechu; zahynulo 19 lidí.
18. srpna 2002Na jihu Turecka u města Tarsus zemřelo při nehodě autobusu, který sjel z dálnice a převrátil se na střechu, nejméně 31 osob. Nejméně 24 mrtvých si týž den vyžádala nehoda autobusu, který v Čuvašské autonomní republice ve středním Rusku vyjel ze silnice a spadl do propasti.
8. března 2003Při jedné z nejhorších silničních havárii v historii ČR zahynulo u obce Nažidla na Českokrumlovsku 19 lidí poté, co patrový autobus vjel na silnici E 55 do protisměru a spadl z asi sedmimetrového srázu.
12. dubna 2003Nejméně 21 osob, z toho většina dětí, přišlo o život při autobusové nehodě na severu Řecka u města Larissa.
8. května 2003Nejméně 34 mrtvých si vyžádala nehoda u maďarského letoviska Siófok u Balatonu, při níž se srazil osobní vlak s německým autobusem.
17. května 2003Na dálnici A6 u francouzského Lyonu sjel ze svahu německý dvoupatrový autobus; zahynulo 28 lidí.
7. června 2003Místní linkový autobus narazil v noci do stěny tunelu u východotureckého Erzincanu; zahynulo 27 osob.
24. srpna 2003Autobusu na pravidelné lince mezi tureckými městy Amasya a Tokat selhaly brzdy; nejméně 19 obětí.
19. března 2004Nejméně 24 mladých lidí zahynulo při srážce autobusu s nákladním autem ve středním Finsku.
29. července 2004Při srážce autobusu s nákladním autem v turecké provincii Erzincan přišlo o život 26 lidí.
13. ledna 2006Za husté mlhy se na nechráněném železničním přejezdu v Krasnodarském kraji na jihu Ruska srazil autobus a vlak; zahynulo nejméně 21 lidí.
14. dubna 2007Nejméně 32 osob, převážně dětí, zahynulo při srážce školního autobusu s kamionem poblíž města Aksaray v centrální části Turecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám