Hlavní obsah

Německu prý hrozí teroristické útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německé úřady soudí, že teroristická organizace al-Kajda má Německo na mušce pro své útoky a že němečtí islamisté procházejí teroristickým výcvikem v Pákistánu. "Nebezpečí teroristických útoků je velmi reálné," řekl listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung náměstek spolkového ministra vnitra August Hanning.

Článek

"Máme k dispozici celou řadu náznaků, že al-Kajda má na mušce Německo a německá zařízení v zahraničí, například ambasády. Pro Německo to představuje novou kvalitu ohrožení," řekl Hanning.

Bývalý ředitel německé zahraniční rozvědky BND zároveň prohlásil, že němečtí islamisté procházejí výcvikem v Pákistánu. Německým úřadům je prý známo, že tři takové osoby se počátkem června vrátily do Německa.

"Musíme vycházet z toho, že lidé, kteří přijeli zpátky z Pákistánu, plánují útoky. To je nové, konkrétní nebezpečí a pro nás je to důvod k obavám," řekl Hanning. Někteří teroristé jsou známí

Ministerstvo vnitra ví podle něj o 14 islamistech z Německa, kteří pobývali nebo se ještě stále zdržují v Pákistánu. V uplynulých měsících údajně pákistánské bezpečnostní síly zatkly nejméně sedm německých islámských extremistů, kteří mohli být zapleteni do plánování útoků. Podobné výcvikové tábory jako v Pákistánu jsou prý také v Afghánistánu.

Hanning v článku pro FASZ zdůraznil, že německé bezpečnostní složky musejí udělat vše pro to, aby zjistily, kdo odjel do Pákistánu a kdo tam prošel výcvikem. Zasazuje se také o to, aby Německo v boji proti islámskému terorismu cíleně nasazovalo technické prostředky.

"Abychom získali informace o plánovaných útocích, musíme využívat široké spektrum nástrojů. Potřebujeme dohled nad internetovou poštou, protože potenciální teroristé stále více komunikují prostřednictvím počítače," zdůraznil mimo jiné Hanning.

Inspirace v Británii

Německo úzce spolupracuje s Velkou Británií, která využívá svou zpravodajskou službu k odhalování terorismu. Ovšem jak je vidět na nedávných nepodařených útocích v Londýně [celá zpráva] a na letišti v Glasgow [celá zpráva], tak ani jedna z nejlepších tajných služeb světa nedokáže odhalit všechna nebezpečí a teroristé tak jsou stále o krok napřed.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám