Hlavní obsah

Ve střední Evropě padají absolutní rekordy, na Slovensku 40 °C

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve slovenském městě Hurbanovo naměřili v pátek 40,3 stupňů Celsia. Je to historicky vůbec nejvyšší teplota naměřená na území Slovenska. Absolutní rekord padl tento týden už podruhé. Ve středu ve slovenském městě Želiezovce v okresu Levice naměřili 39,9 stupně. Absolutní rekord byl zaznamenán též v Maďarsku, naměřili 41,9 stupně Celsia.

Článek

Tento týden tak na Slovensku padl dosavadní absolutní rekord z 5. července 1950, kdy v Komárnu vystoupila rtuť teploměru na 39,8 stupně Celsia. [celá zpráva] V nejteplejším týdnu už ve středu padla řada místních teplotních rekordů. Dá se očekávat, že se v pátek historické tabulky opět přepíšou v řadě slovenských měst.

Mírné ochlazení očekávají slovenští meteorologové až v sobotu. Pod třicet stupňů klesnou teploty až v neděli.

Horko sužuje i Česko a bude to tak i v dalších dnech. Meteorologové oznámili, že dalších 30 dní bude teplotně nadprůměrných a srážkově průměrných. [celá zpráva

Nejvyšší a nejnižší naměřená teplota v ČR:
Absolutně nejvyšší teplota v ČR byla naměřena 27. července roku 1983 v Praze-Uhříněvsi, a to 40,2 stupně Celsia.
Absolutně nejnižší teplota v ČR byla naměřena v roce 1929 v Českých Budějovicích, a to - 42,2 stupně Celsia.
Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

I v Česku v pátek teploty lámaly rekordy, ale jen pro tento den. Přepisovat je budou muset meteorologové například v Olomouci, Šumperku, Přerově, v Bělotíně na Přerovsku a také v Ostravě-Porubě či Opavě.

Právě v Bělotíně se ručička teploměru vyšplhala nejvýše. Lidé zde mohli ve stínu naměřit 36,7 stupně.

Vedro i na Balkáně

Čtyřicítky jsou hlášeny i z chorvatského pobřeží a z Rumunska, kde už na následky horka zemřelo nejméně devět lidí, z toho čtyři v pátek. Tamní meteorologové varují, že teploty dosahující až 42 stupňů vydrží až do neděle.

Na jihu a jihozápadě Rumunska země byla v 15 obcích už pokořena hranice 40 stupňů ve stínu. Ve 32 z 41 rumunských žup byl kvůli horku vyhlášen stav nouze, jenž bude platit nejméně do konce víkendu. Dokonce i v rumunských Karpatech v nadmořských výškách přesahujících 1000 metrů se teploty vyšplhaly nad 30 stupňů.

Stejné teploty hlásí přístavní město Rijeka na severu Chorvatska a části Bulharska, které se potýká s lesními požáry. Ty už si vynutily vyhlášení stavu ohrožení ve třech městech. U Topolovgradu sežehl oheň 800 hektarů luk a několik chat. U Staré Gory na jihu Bulharska zuří požár na ploše o rozměrech deset krát tři kilometry. Hasičům komplikují práci nejen až čtyřicetistupňová vedra, ale i silný vítr.

Oběti i v Rakousku

Vlna veder si v posledních dnech vyžádala čtyři oběti také v Rakousku, z toho tři mrtvé ve čtvrtek hlásily úřady na jihu alpské republiky. Ve spolkové zemi Štýrsko dosahují teploty až 39 stupňů Celsia.

Horko bylo zřejmě příčinou havárie autobusu u Vöcklabrucku v Horních Rakousích. Řidiči se udělalo nevolno a ztratil kontrolu nad řízením. Nejhoršímu zabránilo mostní zábradlí, cestující vyvázli bez zranění.

Reklama

Související témata:

Související články

Teplotní rekord v ČR opět padl

V pražském Klementinu padl potřetí za sebou teplotní rekord. Odpoledne tam naměřili 34,1 stupně, večer dokonce 35,4 stupně, což je o 1,4 stupně víc, než činil...

Na Slovensku padl absolutní teplotní rekord

Slovenští meteorologové ve čtvrtek oznámili, že ve středu ve slovenském městě Želiezovce v okresu Levice naměřili historicky nejvyšší teplotu na území...

Výběr článků

Načítám