Hlavní obsah

Rada Evropy je znepokojena kastracemi sexuálních deviantů

PAŘÍŽ

Výbor Rady Evropy proti mučení v páteční zprávě vyjádřil znepokojení nad chemickou a chirurgickou kastrací některých sexuálních delikventů v České republice. Vadí mu i režim, který panuje na Mírově a Valdicích, kde jsou vězněni delikventi s doživotními tresty.

Článek

Výbor připomněl, že k chirurgické kastraci lze přistoupit jen na základě svobodného souhlasu dotčeného, což je podle něho stěží možné, je-li mu dáváno na výběr mezi kastrací a doživotním pobytem v psychiatrické léčebně.

Režim odsouzených na doživotí by podle výboru měl být přezkoumán, úřady by měly usilovat o jejich větší začlenění do života ostatních vězňů a o rozšíření jejich aktivit mimo celu. Skoncovat by se mělo s jejich systematickým spoutáváním při každém vyvádění z cely.

Výbor s uspokojením konstatoval, že se snížilo používání síťových postelí v psychiatrických léčebnách v Brně a v Dobřanech.

Výbor dále uvedl, že se delegaci nedostalo žádných informací o špatném zacházení se zadržovanými ve vazbě v poslední době, ale že delegace vyslechla mnoho stížností na přehnané používání síly policisty během zatýkání.

Kastrace jsou v souladu se zákonem

Vláda v reakci uvedla, že kastrace se provádějí v souladu se zákonem z roku 1966, o němž se má letos znovu jednat. Vláda také uvedla, že úřady se systematicky snaží, aby i doživotně odsouzení měli možnost trávit svůj čas smysluplně. Při případném dalším rozšiřování těchto možností je ale podle ní nutné brát v úvahu bezpečnostní hlediska. To platí i pro spoutávání. Podle vlády není v Mírově a ve Valdicích takto spoutáván žádný odsouzený na doživotí.

Pokud jde o přeplněnost českých věznic, kterou výbor považuje taktéž  za znepokojivou, vláda podotýká, že zákonné úpravy přijaté od roku 2003 zlepšily podmínky pro odsouzené.

Anketa

Mají být sexuální deviatni, kteří se dopustili sexuálně motivovaných zločinů souvesejících s jejich nemocí, kastrováni?
V každém případě
89,9 %
Ano, ale jen s jejich souhlasem
8 %
Ne
2,1 %
Celkem hlasovalo 3273 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám