Hlavní obsah

Prezident Sarkozy mění francouzskou ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pátek oznámil vytvoření výboru, který má vypracovat návrhy na úpravy ústavy a institucí 5. republiky, založené v roce 1958 generálem Charlesem de Gaullem. V projevu ve městě Epinal řekl, že nechce měnit rovnováhu institucí a že k ústavě je nutno přistupovat s respektem, ale že podmínky se za padesát let změnily.

Článek

Výbor, který povede bývalý ministerský předseda Edouard Balladur, by měl své návrhy předložit do listopadu. Sarkozy řekl, že by žádné téma nemělo být tabu. Mimo jiné by se podle něho mohlo jednat o omezení počtu mandátů prezidenta, vypracování statusu opozice nebo vnesení prvků poměrného zastoupení do dosavadního výlučně většinového systému.

Instituce a ústava jsou další z řady oblastí, které chce Sarkozy reformovat po dlouhém období vyznačujícím se podle něho stagnací. Reformy už nemohou čekat, prohlásil

Do ohlášeného Balladurova výboru Sarkozy zve i osobnosti z řad opozice, například bývalého socialistického ministra Jacka Langa. Tomu jeho strana pohrozila, že pokud nabídku přijme, bude musit pozastavit svou činnost v jejím vedení. Lang reagoval tím, že z něho odešel rovnou, a vyzval k houfné demisi tohoto vedení.

Socialistická strana je po porážkách v letošních prezidentských [celá zpráva] a parlamentních volbách [celá zpráva] v krizi, kterou Sarkozyho taktika přetahování jejích vybraných osobností ještě prohlubuje. Pro případnou revizi ústavy ale bude Sarkozy Socialistickou stranu potřebovat, protože bez ní nedosáhne v Národním shromáždění třípětinové většiny, která je pro schválení nutná.

Reklama

Související články

Prezidentem Francie zvolen Nicolas Sarkozy

Podle prvních oficiálních odhadů byl novým francouzským prezidentem zvolen Nicolas Sarkozy. Získal 53 procent hlasů a porazil tak socialistku Segolene...

Chirac předal prezidentský úřad Sarkozymu

Francouzský prezident Jacques Chirac předal ve středu před polednem svou funkci Nicolasi Sarkozymu. Čtyřiasedmdesátiletý Chirac, který v Elysejském...

Výběr článků

Načítám