Hlavní obsah

V ČR ubývá příznivců Evropské unie

PRAHA

Podpora EU v České republice klesá. Podle výzkumu Eurobarometru se jen 46 procent respondentů domnívá, že členství v Unii je přínosem. Vyplývá to z výsledků zveřejněných ve čtvrtek. Oproti roku 2006 příznivců Unie ubylo o pět procent.

Článek

Jen 39 procent Čechů si myslí, že rozšíření EU v roce 2004 mělo na ČR pozitivní vliv, 29 procent soudí, že šlo o vliv negativní.

Ubylo Čechů, kteří se domnívají, že republika měla ze vstupu do Unie prospěch. Aktuálně se to domnívá 61 procent občanů ČR, tedy méně než odpovídá průměru tuctu nových členských zemí.

Co se týče důvěry Čechů v instituce, je na tom EU stále ještě dobře. Parlament nebo vláda se těší menší důvěře.

Celkově podle autorů zprávy Češi vnímají svoji současnou situaci v rámci EU převážně pozitivně, zapůsobily na ně ale eurokritické názory nejsilnější vládní strany ODS a ubylo pozitivních názorů.

Češi si EU spojují hlavně se svobodou pohybu

"Mohlo to souviset se skutečností, že tématem politické debaty se staly nejen otázky integrace Evropské unie včetně problematiky evropské ústavy, ale také hlasy upozorňující na nedostatečnou připravenost k čerpání prostředků z evropských fondů," uvádějí autoři pravidelné zprávy.

Přes tento, podle analytiků nevýrazný, negativní trend Češi považují EU především za moderní a demokratickou. Pro téměř dvě třetiny Čechů znamená EU svobodu pohybu - cestování, studia i práce kdekoli v Evropské unii.

Navzdory dlouhotrvající diskusi o evropském sociálním modelu ale stále klesá podíl Čechů, kteří si EU spojují se sociální ochranou - nyní už takovou asociaci má jen jeden ze 16 Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám