Hlavní obsah

Rusko protestuje proti hanobení hrobů vojáků v ČR

MOSKVA

Ruské ministerstvo předalo ve středu českému velvyslanectví v Moskvě oficiální protest proti vandalismu vůči hrobům sovětských vojáků v České republice. Rusko od ČR očekává rychlé a konkrétní kroky při vyšetřování těchto případů.

Článek

"Od Prahy očekáváme rychlé a konkrétní kroky při vyšetřování všech případů zneucťování sovětských vojenských památníků, potrestání viníků, obnovení památníků v původní podobě a bezpodmínečné zajištění jejich zachování v souladu se závazky české strany," stojí v prohlášení na internetových stránkách ruského ministerstva zahraničí.

"Podnětem k protestu byly hroby na Olšanských hřbitovech, přičemž Rusové uvedli, že poslední dobou je to už druhý případ vandalismu," sdělila Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová s tím, že protest není tak závažný, jako diplomatická nóta. 

Čin odsoudila ministerstva zahraničí a vnitra

K případu, kdy bylo v pondělí poničeno 48 hrobů sovětských vojáků, kteří v roce 1945 osvobozovali Prahu, dodala mluvčí: "Samozřejmě, že se Rusku nelíbí, že došlo k nějakému vandalismu, nelíbí se to samozřejmě ani nám, tedy ministerstvu zahraničních věcí. Považujeme to za odsouzeníhodný kriminální čin, který vyšetřují příslušné složky, tedy policie."

Vandalismus odsoudil také ministr vnitra Ivan Langer: "Já jsem bytostně přesvědčen, že toto je jednání, které nepatří do normální společnosti. Já bych si velmi přál, aby ti lidé, kteří se dopouštějí takto zavrženíhodného jednání, byli co nejdříve vypátráni a postaveni před soud."

Poničené památníky

V pondělí ráno zmizely ze hřbitova bronzové reliéfy se jmény vojáků i se symboly Rudé armády. Koncem května bylo na stejném hřbitově poničeno dvanáct kamenných náhrobků, z nichž zmizely také bronzové ozdoby. Zřejmě je odstranili lidé, kteří prodávají do sběru barevné kovy, Rusko ovšem vnímá tento případ politicky.

Další případ ničení symbolů Sovětského svazu se v červnu objevil i na Moravě. V Brně místostarosta René Plán z ODS odbrousil symboly srpu a kladiva z památníku Rudoarmějců, protože jde podle něj o symbol komunismu. Moskva to označila za zneuctění památky vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám