Hlavní obsah

Šéf polského rádia označil ženu prezidenta za čarodějnici

Právo, Novinky, ČTK, Wprost
VARŠAVA

Kontroverzní polský páter a šéf ultrakatolického Radia Maryja Tadeusz Rydzyk v dubnu na přednášce pro studenty toruňské vyšší školy veřejné a mediální kultury, jejímž je bývalým rektorem, napadl prezidentský pár a řekl i několik antisemitských výroků. Úryvky z jeho vystoupení uveřejnil nyní na svých internetových stránkách časopis Wprost. Pravost záznamu s jeho hlasem potvrdila řada účastníků sezení.

Článek

"Prezidentova žena je čarodějnice, která by měla podstoupit eutanazii, a prezident je podvodník, který podléhá židovské lobby," prohlásil na přednášce. Komentoval těmito slovy iniciativu manželky prezidenta Kaczyňského, která vystoupila proti zostření protipotratového zákona.

Rydzyk na nahrávce, která je podle šéfredaktora Wprostu Stanislawa Janieckého stoprocentně autentická,  tvrdí o polském deníku Gazeta Wyborcza, že to jsou "talmudistické noviny".

O událostech z Jedwabného, kde Poláci v roce 1941 vyvraždili židovské sousedy, uvedl, že posloužily jen tomu, "aby židovské kruhy mohly na Polsku vymámit 65 miliónů dolarů".

Nahrávku šetří prokuratura

Jeden z posluchačů jeho slova nahrál a záznam předal Wprostu, jenž několik týdnů ověřoval její pravost. Záznam nyní prozkoumá prokuratura; páter by mohl čelit obvinění, že veřejně urážel hlavu státu, za což v Polsku stále hrozí až tři roky vězení. Potíže zřejmě bude mít i s nadřízenými, protože Wprost slíbil předat záznam nunciatuře, aby se o páterových názorech dozvěděl i Vatikán. Ten se ale podle polských médií nechce citlivým případem zabývat.

Radio Maryja je nejposlouchanější stanicí v Polsku. Kritici vytýkají stanici a jejímu šéfovi Rydzykovi hlásání nacionalistických, protievropských a antisemitských názorů, od nichž se občas distancuje i Vatikán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám