Hlavní obsah

Na Slovensku pokousal medvěd muže

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Jen sto metrů od domu napadl v neděli medvěd 54letého muže z obce Stankovany v okresu Ružomberok. Medvěd ho kousnul do zadní části těla a do nohy a následně utekl do blízkého lesa. Mužovi rány museli vyčistit a zašít lékaři nemocnice v Ružomberku. V pondělí ho čeká vyšetření na infekčním oddělení.

Článek

"Byl jsem na procházce z dcerou a jejím přítelem jen kousek za posledními domy v obci, když jsem uslyšel, že se něco pohybuje ve křoví. Myslel jsem, že je to divočák, když v tom na mě zaútočil medvěd," líčil situaci 54letý Peter.

Medvěd zaútočil pouze na něj, jeho dceru a jejího přítele si nevšímal. Dcera následně odvezla otce do nemocnice. Místní myslivec pro agenturu TASR uvedl, že v neděli ráno viděl nedaleko místa útoku medvěda, který doprovázel medvědici s mládětem. "Útočit mohl právě tento medvěd, který chránil medvědici a mládě," uvedl.

Medvědi se přemnožili

Podle odborníků se medvědi na Slovensku přemnožili, a proto dochází k častějším útokům na lidi. Minulý týden zastřelili nedaleko Popradu medvěda, který v polovině června zaútočil na houbařku. Její muž tehdy bodl medvěda do krku. [celá zpráva] Zraněný medvěd mohl být agresivní, proto bylo rozhodnuto o jeho odstřelu. Začátkem června napadla 200kilogramová medvědice 30letou lesní dělnici nedaleko středoslovenského města Jastrabie v Kremnických horách. [celá zpráva]

Na Slovensku žije podle odhadů asi 800 medvědů a odborníci to považují za příliš vysoké číslo. Ředitel státní ochrany přírody Ján Mizerák navrhuje, aby byla polovina medvědů zastřelena. Ochranáři naopak tvrdí, že počet medvědů by si měla regulovat příroda a prosazují dodržování zákazu lovu těchto šelem. Mizerák však trvá na svém a požaduje zjednodušení povolení k lovu medvěda. Podle něho by se mělo povolit lákání medvěda na masovou návnadu, co je v současnosti zakázáno.

"Jsou přemnoženi, nemají dost přirozené potravy, trpí zdravotními těžkostmi a čelí nevhodnému poměru samců a samic," argumentuje. Poukazuje také na stále častější výskyt medvědů, kteří chodí na odpadky ke kontejnerům. [celá zpráva] "Takový medvěd si už na normální stravu nepřivykne a je potřeba ho odchytit. Jenže ho není kde umístit, slovenské ZOO medvědy nechtějí. Jaký je to chráněný živočich, když ho nikdo nechce," dodává.

Anketa

Mělo by se množství medvědů na Slovensku zredukovat odstřelem?
Ano, měli by odstřelit polovinu medvědů, jak navrhuje ředitel státní ochrany přírody.
51,7 %
Ano, měli by jich ale odstřelit méně než navrhovanou polovinu.
11,9 %
Ne, k jejich redukci dojde přirozeně.
36,4 %
Celkem hlasovalo 954 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku napadl medvěd ženu

Medvěd napadl ve čtvrtek nedaleko středoslovenské obce Jastrabie v Kremnických horách 30letou lesní dělnici Zuzanu, která kosila trávu. Jak informovala...

Výběr článků

Načítám