Hlavní obsah

USA chtějí v Evropě novou Berlínskou zeď, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský vicepremiér a bývalý ministr obrany Sergej Ivanov v nedělním rozhovoru pro ruskou televizi varoval, že Spojené státy svým plánem na rozmístění prvků protiraketové obrany ve střední Evropě usilují o rozdělení Evropy jako za časů Berlínské zdi.

Článek

Ivanov, jeden z možných nástupců prezidenta Vladimira Putina, zároveň zopakoval výzvu Ruska na spolupráci s NATO a USA a dodal, že společný systém protiraketové obrany by mohl vzniknout do roku 2020.

USA podle Ivanova svým plánem vtahují Rusko "do konfrontací s Evropou". "Tím vznikne nová dělící čára či jakási nová Berlínská zeď," citovaly dnes Ivanova tiskové agentury DPA a AFP.

"Je patrné, že uskutečnění plánu na výstavbu sila s antiraketami v Polsku a radaru v České republice bude pro Rusko představovat zjevnou hrozbu," upozornil Ivanov.

USA reagují na ruské návrhy zdrženlivě

Plán na vybudování systému protiraketové obrany v Evropě, který má podle USA chránit svět před nevyzpytatelnými režimy v Íránu a Severní Koreji, v posledních měsících značně zhoršil již napjaté vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy.

Trnem v oku ruské strany je především instalace prvků protiraketové obrany v oblasti střední Evropy. Ruský prezident Vladimir Putin proto na nedávné schůzce s americkým protějškem Georgem Bushem navrhl rozšířit spolupráci při budování raketové obrany, která by obsahovala i výměnu dat mezi Ruskem a NATO. Podle Putina by potom Spojené státy už nemusely umisťovat prvky plánovaného protiraketového štítu do Polska a České republiky.

Putin již předtím navrhl společné využití radaru v Ázerbájdžánu. Spojené státy však na tuto nabídku zatím reagovaly opatrně.

Moskva v minulých dnech zároveň pohrozila, že pokud Spojené státy ruské návrhy na spolupráci v oblasti protiraketové obrany nepřijmou, umístí rakety do svého nejzápadnějšího cípu hraničícího s členskými zeměmi EU Polskem a Litvou.

Podle Ivanova budou USA a Rusko znovu jednat o protiraketovém deštníku v září nebo říjnu za účasti šéfů diplomacie a obrany obou států.

Reklama

Související témata:

Související články

Dánský ministr obrany podpořil radar v ČR

Dánský ministr obrany Sören Gade ve čtvrtek v Praze podpořil vznik americké protiraketové základny v Česku a Polsku. Pokud se Severoatlantická aliance rozhodne...

Výběr článků

Načítám