Hlavní obsah

Liberijský exprezident Taylor stanul před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor v úterý poprvé od začátku svého procesu předstoupil před Zvláštní tribunál pro Sierru Leone. Dosud haagský proces ignoroval. Taylor je obviněn ze zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů, jichž se dopustil během desetileté občanské války.

Článek

Soudci vysvětlili, že proces byl odročen na 20. srpna, aby si mohl podklady prostudovat nový tým Taylorových obhájců. Taylor soud od jeho zahájení v červnu bojkotoval a tvrdil, že nemá odpovídající finanční zajištění na vedení patřičné obhajoby. Prý nemá žádný majetek, a tak právníky platí soudní dvůr. Minulý týden soudkyně Julia Sebutindeová nařídila rozšířit Taylorův tým obhájců o další čtyři osoby. Taylor také tvrdil, že vůbec proces proti hlavě afrického obviněného z válečných zločinů, nebude spravedlivý.

Taylor v úterý zopakoval, že se necítí vinen. To uvedl už v roce 2006 před soudem v sierraleonském Freetownu v březnu 2006.

Zvláštní tribunál pro Sierru Leone vznikl na základě dohody mezi OSN a sierraleonskou vládou v roce 2002. O rok později Taylora obvinil z jedenácti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných za brutální občanské války v této středoafrické zemi v letech 1991 až 2002 a z podpory povstalců ze sierraleonské Jednotné revoluční fronty (RUF). Ti mu výměnou za zbraně poskytovali diamanty, které využíval na financování války v Libérii. Oba konflikty si vyžádaly na 300 000 lidských životů.

Taylor je mimo jiné viněn z terorismu, vražd, ze znásilnění, ze zotročování, ze sexuálního násilí a sexuálního zotročování, z krutého zacházení a z nasazení dětských vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám