Hlavní obsah

Komisař zkritizoval Poláky, prý nesnášejí gaye

– VARŠAVA
Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Další kritika kvůli nenávisti k homosexuálům v Polsku zazněla ze strany komisaře Rady Evropy pro lidská práva Thomase Hammarberga. Kritizoval polské politiky za slovní výpady proti homosexuálům. Uvedl, že Polsko má s nesnášenlivostí vážný problém.

Článek

Nejedná se zdaleka o první případ, kdy evropští představitelé kritizují netoleranci v Polsku. V květnu odsoudil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku polské zákazy demonstrací homosexuálů.

Jejich pochody proti diskriminaci ve Varšavě 11. června 2005 nepovolil tehdejší starosta, nyní polský prezident Lech Kaczyński. Varšavská radnice rozhodnutí odůvodňovala zejména tím, že organizátoři nepřišli s plánem organizace městské dopravy během shromáždění. Úřady však při žádném z jiných shromáždění v městě do té doby takový plán nepožadovaly.

Lech Kaczyński tehdy navíc prohlásil, že "svoboda shromažďování neznamená právo propagovat homosexualitu". Navzdory zákazu se pochod přeci jen uskutečnil a zúčastnilo se ho na 3000 lidí. 

Nejostřejší je ministr školství

"Měli bychom si vzpomenout, že jednou ze skupin pronásledovaných nacisty byli homosexuálové, a skutečně bychom se měli vyvarovat jejich následování," prohlásil Hammarberg. Připustil, že nesnášenlivost vůči homosexuálům se objevuje v několika evropských zemích, v Polsku však na ně slovně útočí vůdčí politici, což může být vnímáno jako ospravedlnění i fyzických útoků.

Výpady proti homosexuálům je proslulý především místopředseda polské vlády a ministr školství Roman Giertych. Vládnoucí katoličtí konzervativci totiž vnímají homosexualitu jako "úchylku". O Giertychově nápadu zakázat "homosexuální propagandu" na školách pod hrozbou propuštění učitelů a ředitelů premiér Jaroslaw Kaczyński řekl, že "není v zájmu žádné společnosti zvyšovat počet homosexuálů".

Podle Hammerberga jsou výpady předních politiků proti homosexuálům pod vší úrovní a tito politici by si měli uvědomit svou odpovědnost za šíření podobných postojů a diskriminace. Komisař do Varšavy zavítal, aby premiéra Kaczyńského seznámil se svou zprávou o stavu dodržování lidských práv v zemi a vybídl ho k odstranění i dalších vad, jako jsou přeplněná vězení, průtahy na soudech či beztrestná policejní brutalita. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám