Hlavní obsah

Rusko napočtvrté uspělo s testem nové jaderné střely

MOSKVA

Rusko na čtvrtý pokus úspěšně otestovalo svou nejnovější balistickou raketu odpalovanou z moře. Tři dosavadní pokusy o odpálení rakety Bulava selhaly. Raketa byla vystřelena ve čtvrtek z jaderné ponorky v Bílém moři.

Článek

Raketa Bulava, která byla vystřelena z jaderné ponorky Dmitrij Donskoj kotvící v Bílém moři, podle plánů zasáhla cíl na poloostrově Kamčatka v Tichém oceánu.  Ruské Bulavy, které nesou deset jaderných hlavic a mají dolet 8000 kilometrů, se mají vyrovnat americkým balistickým mezikontinentálním raketám Trident. Jde o verzi rakety Topol-M odpalovanou z ponorek.

Test jaderné rakety Bulava je dalším příspěvkem do konfrontace mezi Ruskem a USA. Rusko se odmítá smířit s tím, že USA se staly po rozpadu SSSR jedinou světovou velmocí, a míní se vrátit.

Testy balistických střel i informace o zavádění nových raketových systému do výzbroje Ruska mají ukázat, že Moskva přestavuje stále mocnost, s níž se musí počítat.

Moskvě vadí, že se americké síly do stále větší blízkosti Ruska. Ohrožení cítí v rozšiřování NATO o další země při hraních s Ruskem a naposled v plánu umístění prvků amerického systému protiraketové obrany v Polsku a ČR.

Ruské námořnictvo se naposledy o vypuštění Bulavy pokusilo koncem loňského prosince, předtím v září a v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám