Hlavní obsah

Německo nevylučuje sebevražedné útoky na svém území

BERLÍN

Německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble (CDU) v pátek označil za "možné" sebevražedné útoky atentátníků v Německu a hlavně na Němce v Afghánistánu. Podle něj je nebezpečí pro Němce "vážné". Reagoval tak na otázku souvisejí s informacemi, že táborech teroristů na afghánsko-pákistánských hranicích se cvičí deset až dvanáct lidí původem z Německa.

Článek

Tajemník ministra vnitra August Hanning dokonce pro televizi ZDF uvedl, že aktuální situace je podobná jako na jaře 2001 před atentáty z 11. září, kdy se rozptýlené skupiny na příkaz aktivizovaly. "Vidíme, že se tyto struktury opět stávají aktivními. Akce jsou plánovány v tamním regionu, ale také v Evropě a v USA." Podle něj však není důvod k panice.

Německo ale v posledních dnech zvýšilo bezpečnostní opatření. Úřady se zaměřují hlavně na osoby přijíždějící do země z Pákistánu a Afghánistánu, oznámilo v pátek německé ministerstvo vnitra.

Podle Schäubleho, kterého citoval Der Spiegel,  jsou zejména silně ohroženi Němci v Afghánistánu jako, je například Karla Schefterová, které v Afghánistánu po léta vede nemocnici. Když se z ní vracela kolona z německého velvyslanectví, byla ostřelována byť v ní jely i vozy z nemocnice.

Němci z Afghánistánu míří do Evropy

Teroristické sítě v Afghánistánu a Pákistánu opět sílí, sdělil také mluvčí ministerstva vnitra Christian Sachs: "Existuje oboustranné spojení mezi prostorem na afghánskopákistánských hranicích a Německem, které zvyšuje nebezpečí ve směru Německa." I on však současně uvedl, že žádné konkrétní nebezpečí nehrozí a lidé nemusejí měnit své zvyky.

Německá televizní stanice ZDF bez udání zdrojů a dalších podrobností sdělila, že vláda má důkazy o deseti až 12 lidech pocházejících z Německa, kteří působí v teroristických výcvikových táborech v Afghánistánu a Pákistánu. Tři z nich, včetně dvou považovaných za nebezpečné, byli zatčeni v Pákistánu při pokusu nastoupit zpáteční cestu do Německa.

Podle Schäubleho je Německo stejně jako další státy "v nitkovém kříži islámského terorismu". Důvodem je především nasazení německých vojáků v Afghánistánu v rámci sil ISAF. Proto je podle něj "životně nutné sledovat jejich komunikaci" zejména pomocí počítavých sítí. Obhajoval tak postup ministerstva při sledování podezřelé komunikace.

Hrozba byla už v květnu

O zvýšené hrozbě útoků teroristů na německé a americké cíle informovala v první polovině května americká stanice ABC s tím, že byla posílena ochrana leteckých spojů mezi zeměmi a vybraných objektů Německa a USA na domácí půdě i na Blízkém východě. [celá zpráva] Hrozba se nepotvrdila.

Reklama

Související články

ABC: Německo se obává teroristického útoku

Americké a německé bezpečnostní služby přijaly zvláštní opatření kvůli teroristickému útoku, který údajně hrozí americkým vojákům nebo turistům v Německu....

Výběr článků

Načítám