Hlavní obsah

Další jména bývalých slovenských členů StB jsou na internetu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) ve čtvrtek zveřejnil jména dalších 2927 bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB). Dokumenty StB jsou na Slovensku dostupné i na internetových stránkách ústavu.

Článek

V seznamu příslušníků StB figuruje například Juraj Široký. Muž se stejným jménem a stejným datem narození je předsedou Slovenského svazu ledního hokeje a bývalým ředitelem slovenské části harvardských fondů. Široký v minulosti popřel jak svou spolupráci s StB, tak obvinění Viktora Koženého, který tvrdí, že zpronevěřil značnou část majetku harvardských fondů a peníze použil na ovlivňování slovenských politiků.

ÚPN založil bývalý československý ministr vnitra Ján Langoš. Ústav zkoumá totalitní minulost v období od roku 1939 do roku 1989 a zveřejňuje dokumenty z tohoto období. Na internetu je možné získat informace například o příslušnících správy kontrarozvědky StB v Bratislavě a také jména likvidátorů židovského majetku z období druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Související články

Archív slovenské StB je na internetu

Na internetové stránce slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) je od úterý dostupná první část registrů bývalé komunistické Státní bezpečnosti (StB). První...

Výběr článků

Načítám