Hlavní obsah

Polská policie tvrdě zaútočila na demonstrující zdravotnice

Novinky, ČTK, aš, gazeta.pl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská policie ve středu ráno tvrdě zasáhla proti padesáti zdravotním sestrám demonstrujícím před kanceláří polského premiéra Jaroslawa Kaczyńského. Dvě byly převezeny do nemocnice, jedna zkolabovala, druhá byla zraněna při zásahu, což ovšem policie nepotvrdila.

Článek

Padesátka zdravotnic, které žádají zvýšení mezd a zvýšení výdajů na zdravotnictví, strávila noc před budovou kanceláře a blokovala vstup. Policejní kordon ženy vytlačil z ulice na chodník, podle strážníků kvůli tomu, aby neblokovaly komunikaci. Pak je obklíčila.

Sestry při zásahu zpívaly polskou hymnu a skandovaly "gestapo" a "fašisti". Podle nich byl zásah brutální a strážníci se k nim chovali jako k fotbalovým výtržníkům. 

Policie žádnou ze sester nezadržela. Na místo zásahu přijela starostka Varšavy Hanna Gronkiewicz-Watltzová a ministr vnitra Ryszard Kalisz.

Sestry okupují kancelář premiéra

Sestry po úterní demonstraci zdravotnic a lékařů  předaly petici v kanceláři premiéra. Rozhodly se pokračovat v protestu a několik žen zůstalo uvnitř sídla šéfa vlády, kam původně nesly petici. V době zásahu tam stále zůstávaly čtyři. "Tyto osoby po celou dobu mohly opustit kancelář," uvedl mluvčí premiéra Jan Dziedziczak. V premiérově sídle nadále zůstávají. Dodal, že dostaly večeři.

Jejich kolegyně před budovou se rozhodly zůstat na místě a pozdě večer si postavily před úřadem čtyři stany. Před jedním vyvěsily transparent. "Spolek bílých nevolnic".

"Blokování komunikace je porušením práva. Vyjednávali jsme se sestrami celou noc, splnili jsme jejich žádosti, ale nezměnilo to situaci. O sedmé ráno se krizový štáb rozhodl uvolnit cestu, což se stalo," prohlásil v TVN 24 Mariusz Sokolowski z varšavské policie.

Vláda nechce splnit požadavky sester

Premiér řekl, že "protiprávní okupaci" nelze tolerovat. Jeho noční jednání se zdravotníky nepřineslo žádné konkrétní výsledky. Je ochoten s odboráři debatovat o financích, ale v rámci ekonomické reality. Vláda podle něj chce vydat na zdravotnictví dodatkové finance, které budou určeny na oddlužení nemocnic, lékařské služby a podobně. Podle náměstka ministra zdravotnictví Boleslawa Piechy ale zdravotnice požadují za ukončení protestu okamžité zvýšení platu, což se mu jeví absurdní. 

Zdravotní sestry se přidaly před několika dny k lékařům stávkujícím pátý týden za vyšší mzdy. [celá zpráva] Ve zhruba třetině nemocnic se pracuje jako ve svátky, nejsou vykonávány plánované operace. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V Polsku pokračuje stávka zdravotníků

Čtvrtým dnem stávkují v Polsku lékaři za vyšší mzdy. Třetina nemocnic v zemi pracuje jako ve svátky, odkládají se plánované operace, lékaři nevypisují...

Výběr článků

Načítám