Hlavní obsah

Medvědem napadenou houbařku bránil manžel nožem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Jak je důležité neztratit duchapřítomnost za všech okolností dokázal houbař z Popradu, když v neděli jeho manželku napadl medvěd. Manžel bodl zvíře nožem do krku, načež medvěd pustil svou oběť a z místa uprchl. Ženě způsobil zranění na zádech a rukou.

Článek

Žena je podle agentury SITA hospitalizovaná v popradské nemocnici a je mimo ohrožení života. Odborníci varovali, že zraněný medvěd může být agresivní a může napadnout další lidi. Na místo napadení přišli odborníci, aby zvážili možnost odstřelu zraněného zvířete.

Místní lidé potvrdili, že viděli medvěda potulovat se několik dní mezi městy Poprad a Svit. Začátkem června napadla 200kilogramová medvědice 30letou lesní dělnici nedaleko středoslovenského města Jastrabie v Kremnických horách. Medvědice způsobila ženě zranění na noze. "Od vážnějšího zranění ji nejspíš zachránila pracovní obuv," uvedl jeden z lékařů.

Medvědi se na Slovensku přemnožili

Na Slovensku žije podle odhadů asi 800 medvědů a odborníci to považují za příliš vysoké číslo. Ředitel státní ochrany přírody Ján Mizerák navrhuje, aby byla polovina medvědů zastřelena. Ochranáři naopak tvrdí, že počet medvědů by si měla regulovat příroda a prosazují dodržování zákazu lovu těchto šelem.

Mizerák však trvá na svém a požaduje zjednodušení povolení k lovu medvěda. Podle něho by se mělo povolit lákání medvěda na masovou návnadu, co je v současnosti zakázáno. "Jsou přemnoženi, nemají dost přirozené potravy, trpí zdravotními těžkostmi a čelí nevhodnému poměru samců a samic," argumentuje.

Poukazuje také na stále častější výskyt medvědů, kteří chodí na odpadky ke kontejnerům. "Takový medvěd si už na normální stravu nepřivykne a je potřeba ho odchytit. Jenže ho není kde umístit, slovenské ZOO medvědy nechtějí. Jaký je to chráněný živočich, když ho nikdo nechce," dodává.

Ochranáři neměli nedávno kam umístit asi dvouletého medvěda, který chodil na odpadky k hotelům a chatám ve Vysokých Tatrách. Po odchycení ho umístily do karantény v bojnické ZOO a poté bude převezen do Maďarska. Šéf ochranářského sdružení VLK Juraj Lukáč navzdory tomu upozorňuje, že medvěd je chráněné zvíře a při vydávání povolení k odstřelu se porušuje zákon. "Žaloba na ministerstvo životního prostředí je už připravena," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám