Hlavní obsah

Sarkozy si jde ve Francii pro konečné vítězství

Právo, DPA, nek
PAŘÍŽ

V očekávání jednoznačného vítězství pravicového Svazu pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho se v neděli ve Francii uskuteční druhé kolo parlamentních voleb. Podle pátečního průzkumu listu Le Parisien, se UMP a jeho spojencům s největší pravděpodobností podaří v 577členném Národním shromáždění získat tříčtvrtinovou většinu.

Článek

Více než stovku mandátů vládní tábor získal hned v prvním kole minulou neděli. Nyní se bude rozhodovat ve 467 obvodech, kde žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů.

V naprosté většině obvodů se střetnou kandidáti UMP a hlavní opoziční síla - socialisté (PS). Komunisté, centristé a Zelení jsou ve hře jen o něco víc než v 30 obvodech. V jednom jediném bude - bez vyhlídek na konečný úspěch - usilovat o štěstí i kandidátka krajně pravicové Národní fronty (FN), dcera jejího předsedy Marine Le Penová.

Socialisté se již smířili s konečnou porážkou a nyní se snaží již jen omezit škody na co nejmenší míru. Vážně jim hrozí, že v nové sněmovně budou mít ještě méně mandátů než dosud. V kampani se na poslední chvíli pokusili varovat voliče před záměrem vlády premiéra Francoise Fillona (UMP) prosadit až pětiprocentní zvýšení DPH, Sarkozy však ihned zareagoval a zdůraznil, že tento krok uskuteční jen v případě, že by to neoslabilo kupní sílu obyvatelstva.

Kampaň ke druhému kolu, která oficiálně končí dnes o půlnoci, se vzhledem k tomu, že se to zásadní považuje za rozhodnuté, nevyznačovala žádnou zvláštní intenzitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám