Hlavní obsah

Demokracie ve střední Evropě upadá, tvrdí Freedom House

BUDAPEŠŤ

Úroveň demokracie v loňském roce ve většině zemí střední a východní Evropy stagnovala, nebo klesla. Politické podmínky se nezměnily v České republice, v Estonsku a v Lotyšsku, zhoršily se však na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, ve Slovinsku a v Litvě. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve čtvrtek zveřejnila americká organizace pro lidská práva Freedom House.

Článek

Dlouhodobé trendy naznačují, že v zemích visegrádské čtyřky, tedy v ČR, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku, se demokratické podmínky zhoršují. "Na vzestupu je populismus a antiliberalismus, na nezávislost soudů je vyvíjen stále větší tlak a média vykazují vyšší míru stranickosti a nízkou profesionalitu," uvádí se ve zprávě.

Tyto středoevropské země také podle Freedom House pokulhávají v boji s korupcí. Organizace ve své zprávě poukazuje na "značnou propast mezi legislativou a praxí".

Nevládní organizace Freedom House stav demokracie v jednotlivých zemích hodnotí na základě sedmibodové stupnice, na níž je jednička nejlepším hodnocením a sedmička nejhorším. Při "bodování" jednotlivých zemí se zaměřuje na sedm kritérií: volební proces, občanskou společnost, nezávislá média, státní a místní správu, justici a korupci. Toto hodnocení provádí od poloviny 90. let v postkomunistických zemích střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu.

V ČR demokracie stagnuje

Podle zprávy zůstaly podmínky demokracie v České republice v loňském roce stejné a na pomyslné stupnici jsou hodnoceny 2,25. Zpráva poukazuje na to, že země nebyla schopna několik měsíců po červnových volbách sestavit vládu, což se odrazilo na rozhodování o některých základních reformách.

Kritizuje také, že systém dává málo příležitostí novým stranám a romské menšině, ale oceňuje že se vláda začíná seriózněji zabývat reformami soudního systému.

Nejvíce se propadlo Polsko, noví členové EU se zlepšili

Nejvíce se podmínky demokracie loni zhoršily v Polsku, kde se Lech a Jaroslaw Kaczyńští, bratři na pozici prezidenta a premiéra, snažili ve svých rukou soustředit moc na úkor občanské společnosti. Polsko v hodnocení úrovně demokracie na pomyslné stupnici kleslo z 2,14 na 2,36. Freedom House na druhou stranu Varšavu pochválila za první zlepšení v potírání úplatkářství od roku 2000.

Slovensko si pohoršilo z 1,96 v roce 2005 na 2,14 v roce 2006, kromě jiného kvůli plánům nové vlády Roberta Fica ze Směru-sociální demokracie zrušit speciální soud. Ten se zaměřuje zejména na korupční kauzy a případy organizovaného zločinu.

Demokracii v Maďarsku škodí zejména napětí ve společnosti způsobené hlubokým rozdělením na pravici a levici. To se zvětšilo loni v září a v říjnu poté, co levicový premiér Ferenc Gyurcsány přiznal, že před volbami lhal o skutečném stavu maďarského hospodářství. [celá zpráva

 Demokratické standardy se loni naopak zvýšily v Bulharsku a v Rumunsku díky vrcholícím přípravám na vstup do EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám