Hlavní obsah

Alžír požádal Slovensko o vydání teroristy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Alžír požádal Slovensko o vydání mezinárodně hledaného teroristy Mustafu Labsiho (37), který je zadržovaný ve vězení v bratislavském Justičním paláci. Labsi je údajně napojený na teroristickou síť al-Kajdá. Na základě mezinárodního zatykače ho loni v dubnu zadržela slovenská policie.

Článek

Deník Nový čas tvrdí, že kdyby Alžír nepožádal o Labsiho vydání, slovenské orgány by ho musely po uplynutí vazební lhůty propustit.

"Neoficiální žádost o jeho vydání dorazila na Slovensko druhého května," uvedl Labsiho právník Milan Menyhart. Policejní zdroj tvrdí, že na Slovensko dorazila minulý týden další žádost o vydání do Alžíru, na jehož základě bylo zahájeno vydávací řízení.

Labsi je údajně členem alžírské teroristické skupiny islámských radikálů GSPC napojenou na al-Kajdá. Po nelegálním vstupu na slovenské území byl Labsi umístěn v uprchlickém táboře v jihoslovenském městě Medveďovo.

Na Slovensku má údajně manželku a syna, kteří mají slovenské občanství. V minulosti seděl ve vězení ve Velké Británii a ve Francii za přípravu teroristických útoků. V minulosti se na Slovensku údajně kontaktoval s Rabahem Kadrim, kterého v roce 2002 jako teroristu zatkla britská policie okamžitě po příletu z Bratislavy do Londýna.

Reklama

Související články

Na Slovensku vězní teroristu z al-Kajdy

V bratislavském Justičním paláci vězní 37letého Alžírana Mustafu Labsího, který absolvoval výcvik v Afghánistánu a má kontakty na teroristickou síť al-Kajda....

Výběr článků

Načítám