Hlavní obsah

USA trvají na raketách v Evropě

Novinky, The Guardian, Houston Chronicle
NEW YORK/HEILIGENDAMM

Spojené státy budou pokračovat ve vlastních plánech na vytvoření protiraketového štítu ve střední Evropě navzdory ruským návrhům umístit radar a systém protiraketové obrany mimo tuto oblast. Prohlásila to v pátek americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Článek

"To, kam umístíte obranné rakety, si nevybíráte podle nálady. Rozhoduje geografie a geometrie," řekla Riceová. Zároveň však dodala, že ruský návrh USA ještě zcela nezamítly. "Musíme ještě prozkoumat, zda Ázerbájdžán má pro nás smysl," řekla.

Riceová ocenila ruskou iniciativu, smířlivější postoj Ruska k americkému obrannému projektu je pro ni pozitivním momentem. "Naše diskuze s Českou republikou, Polskem a Severoatlantickou aliancí budou ale pokračovat. Uděláme, co bude nejlepší pro to, abychom čelili bezpečnostní hrozbě ze strany nepřátelských režimů," dodala.

Ať Američané umístí své střely v Iráku, navrhl Putin

Ruský prezident Vladimir Putin přitom v pátek v německém Heiligendammu prohlásil, že rozhodnou-li se USA souhlasit s nabídkou Ruska na společné využití radarové základny v Ázerbájdžánu, mohly by se střely umístit do Turecka nebo do Iráku. Rusko nabídlo USA využití ázerbájdžánské základny Gabala jako alternativu k plánovanému radaru v ČR se střelami v Polsku.

V případě využití Gabaly, "by střely mohly být umístěny na území některé členské země NATO na jihu. Mohly by být třeba i v Turecku nebo Iráku, vždyť za co se tam koneckonců bojovalo," řekl ruský prezident. 

Američany čtvrteční ruská nabídka využít základnu v Ázerbájdžánu [celá zpráva] překvapila, vzali si proto čas na rozmyšlenou. Rusku se plán USA umístit svůj protiraketový štít v ČR a v Polsku nelíbí. [celá zpráva]

Neznepokojujte Rusko, varoval Putin

"Chceme neutralizovat nebezpečí hrozící Rusku, nikdo by neměl Rusko znepokojovat," prohlásil v té souvislosti v pátek Putin a dodal, že společná rusko-americká základna v sousedství Íránu, proti němuž je americký projekt také zaměřen, má řadu výhod.

"Nepřátelské rakety by byly zlikvidovány v počáteční fázi letu," řekl Putin. Zároveň však odmítl obavy z íránské hrozby. "Zaprvé: Írán žádné střely nemá. Zadruhé: Kdyby se snažil o jejich vlastnění, dozvíme se o tom. A i kdyby se to snad podařilo utajit, zjistíme to při prvních raketových zkouškách."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám