Hlavní obsah

Ázerbájdžán je ochoten jednat o rusko-americké základně

BAKU/LONDÝN/PAŘÍŽ/MOSKVA

Ázerbájdžán v pátek potvrdil, že je připraven jednat s Ruskem a USA o využití své radarové stanice, pronajaté Moskvou, pro vybudování základny amerického protiraketového systému. Využití stanice Gabala navrhl ve čtvrtek ruský prezidentem Vladimir Putin prezidentovi USA Georgi Bushovi. Rusko pak podle Putina upustí od výhrady vůči americkému projektu.

Článek

"Ázerbájdžán je připraven k tomuto jednání," prohlásil ázerbájdžánský ministr zahraničí Elmar Mamedjarov. Projekt podle Baku nezkomplikuje vztahy Ázerbájdžánu se sousedním Íránem, který Spojené státy označují za jeden z nepřátelských států, kvůli kterým je třeba vybudovat protiraketový systém. Připustil, že jeho země již o této citlivé otázce jednala s Washingtonem, obsah jednání neupřesnil.

USA vyjádřily přání vybudovat radar pro raketový štít v Česku. Po ostrých protestech Moskvy proti tomuto záměru americký prezident George Bush nabídl Rusku účast na projektu. Putin ho zjevně zaskočil návrhem, aby USA a Rusko společně pro systém protiraketové obrany využívaly radarovou stanici Gabala severně od Baku, kterou si pronajímá ruská armáda. USA si před konečným vyjádřením daly čas na rozmyšlenou.

Svět je nabídkou zaskočen

Světová média se shodují v jednom: Putinův návrh nezaskočil jen Bushe. Britský deník Financial Times píše, že Washington musí nyní zjistit, zda tento návrh znamená vážný ruský zájem podílet se na protiraketovém štítu a zmenšení rozporů s USA nebo zda to je jen kazisvětská taktika zaměřená na to, aby program zastavila a oddělila Washington od středoevropských spojenců.

Americký poradce pro otázky národní bezpečnosti Stephen Hadley dával najevo, že je pro první interpretaci, protože Moskva podle něj uvedla, že si uvědomuje, že by protiraketový štít mohl být výhodný i pro ni.

The Times píší, že atmosféra studené války nyní výrazně roztála, Putin s Bushem vtipkovali a Putin pojede příští měsíc do rodinného sídla Bushů v Kennebunkportu.

Deník ale zaznamenal také první rozpory ohledně ruské nabídky. Zatímco totiž USA se domnívají, že na stole jsou stále všechny možnosti, včetně zařízení v Polsku a Česku, Rusové mají jinou představu, protože americká zařízení v bývalých satelitních zemích nechtějí dopustit.

Podle francouzského listu Le Figaro může uskutečnění ruského návrhu ztroskotat na technických detailech. Potenciální zádrhely ale nespecifikuje a svůj soud vyslovuje spíše v hypotetické rovině. List jinak ale uvádí, že plán tak, jak ho Moskva předložila, má pro všechny jenom výhody. Také Figaro uvádí, že zbývá vědět, co Rusko opravdu chce.

Ruský tisk: Návrh by mohl znamenat historickou změnu

Také ruský tisk podotkl, že Bush byl Putinovým návrhem zjevně zaskočen, když jej označil za zajímavý. Obě strany se dohodly na strategickém dialogu za účasti expertů z ministerstev obrany a zahraničí. List Izvetija píše, že Putin doufá, že americký zájem o jeho návrh na společné využívání radarové základny v Ázerbájdžánu není jen zástěrkou pro jednostranné kroky.

List Vedomosti s odvoláním na dobře informovaný zdroj z Kremlu napsal, že pokud Amerika bude i přes ruský návrh pokračovat v přípravách výstavby protiraketového deštníku ve střední Evropě, bude to její velká chyba. Putinův návrh Bushovi je prý předzvěstí velkých změn rozmístění vojenských sil ve světě. "Znamená to jak společný boj s hrozbami, tak vzájemný přístup k informacím," zdůraznil zdroj listu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám