Hlavní obsah

Prezidenta Bushe postihly žaludeční potíže

HEILIGENDAMM/GDAŇSK

Americký prezident George Bush se potýká se žaludečními potížemi. V pátek o tom informoval mluvčí Bílého domu Dan Bartlett, podle něhož prezidentův stav není vážný. Bush, který se účastní třetího dne summitu G8, zatím nemění program své evropské návštěvy.

Článek

"Není mu dobře od žaludku. Možná je to nějaký virus nebo něco podobného," řekl mluvčí Bílého domu Bartlett novinářům v závěrečný den summitu, který se koná v německém Heiligendammu. 

Prezident dopoledne odpočívá ve svém pokoji a jeho stav monitoruje osobní lékař, podle kterého může jít i o lehkou otravu jídlem. Ranní schůzka s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym se uskutečnila. Nekonala se však v jednací síni, ale v soukromí. Natočil i rozhlasové poselství americkému lidu, které se vysílá každou sobotu. Následného společného mítinku G8 se ale neúčastnil

Sarkozy potvrdil, že Bush "není v nejlepší formě"."Právě jsem se setkal s prezidentem Bushem, který se necítí dobře... Co nejdříve se ale hodlá připojit k pracovnímu programu," prohlásil Sarkozy po hodinovém jednání s americkým prezidentem.

Krátká návštěva Polska

Bush má v pátek odpoledne přiletět do Polska, kde má jednat o americkém plánu na vybudování protiraketové základny v Evropě. Večer má šéf Bílého domu dorazit do Říma.

Program Geogre Bushe je tak napjatý, že v Gdaňsku, kam má přiletět odpoledne a kde ho přivítá polský prezident Lech Kaczyński, se nebude hrát americká ani polská hymna, aby bylo více času na jednání. Setkání, kterého se zúčastní také manželky obou prezidentů, má mít napůl soukromý charakter, hlavy států prý proto o důležitých záležitostech budou jednat bez kravat.

Bush však kvůli žaludečním potížím neochutná speciality polské kuchyně, které chystali polští kuchaři. Protože polská kuchyně není lehce stravitelná, jídelníček budou muset kuchaři upravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám