Hlavní obsah

Summit G8 začíná v ovzduší obav

Právo, ČTK, BBC, vpl, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HEILIGENDAMM

Stupňující se spor mezi Ruskem a Spojenými státy o americký protiraketový systém ve střední Evropě vyvolává obavy, že obsahově zastíní dnes večer začínající summit skupiny G8 v severoněmeckém Heiligendammu. Stejnou výbušnost skrývá i téma globálního oteplování, kde USA dosud odmítaly jakékoliv závazky. Rozpaky budí také nezvládnutý postoj policie k antiglobalistům.

Článek

Je příznačné, že varování ruského prezidenta Vladimíra Putina, že v reakci na americký protiraketový deštník v Česku a Polsku zamíří balistické rakety na západoevropské cíle, zatím zůstalo bez oficiální reakce ze strany USA, Německa i dalších zemí G8.

"Hostitelka vrcholné schůzky kancléřka Angela Merkelová potřebuje udržet snesitelnou atmosféru. Bude zdvořilá, ale pevná, nemá smysl provokovat Putina," řekl k hmatatelnému napětí německý expert Karl-Theodor zu Guttenberg. "V určitém smyslu je teď smyslem tohoto summitu minimalizovat škody," vysvětlil. Putinova rétorika neohrozí tradiční rusko-německé vztahy, zejména když jde o americkou vojenskou strategii, poznamenal list International Herald Tribune. Zůstává ale otázkou, zda Putin téma neotevře na summitu.

Širší osmička se na klimatu neshodne

Kancléřka stejně jako britský premiér Tony Blair stále věří v úspěch úsilí o odvrácení klimatické hrozby. Heiligendamm je k tomu ideální příležitost, protože summitu se zúčastní nejen "osmička" Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Rusko a USA, ale také zástupci dalších průmyslově se rozvíjejících zemí.

Jenže Čína, a v úterý i Brazílie s Indií potvrdily svůj postoj: za změny nesou odpovědnost vyspělé země a tíha opatření tedy leží na nich. [celá zpráva] Prezident USA George Bush, který problém oteplování zužuje na otázku úsporných technologií, se minulý týden opakovaně vyhnul závazkům pro jednotlivé země a pouze navrhl, aby se 15 největších znečišťovatelů do konce roku 2008 shodlo na globálním cíli ochrany klimatu. To je daleko od německých představ snížit emise do roku 2050 o polovinu úrovně z roku 1990.

Japonsko je ochotno podpořit jen všeobecný závazek k dlouhodobému snižování produkce skleníkových plynů. 

"Do poslední minuty budeme bojovat o konkrétní formulace," podpořil Merkelovou předseda Evropské komise José Barroso.

Merkelová hraje vabank

Německý tisk si všímá, že kancléřka vsadila na jednu kartu ve stylu všechno, nebo nic. "Žádá po USA při ochraně klimatu maximální cíle a teď jí hrozí ztroskotání," upozornil si list Süddeutsche Zeitung (SZ) na fakt, že šéfka německé vlády člení své působení v kancléřském úřadě "na dobu před Heiligendammem a po něm - a to i s ohledem na příští volby do Spolkového sněmu".

Podle SZ odstupující premiér Blair, stejně zanícený bojovník za ochranu klimatu jako Merkelová, jí krátce po jejím nástupu do kancléřského úřadu v listopadu 2005 slíbil, že nepředá klíče od Downing Street 10 ministru financí Georgi Brownovi dříve, než skončí její role v čele Evropské unie a EU. "Proto věděl kancléřský úřad dříve než britský tisk, kdy Blair ohlásí svůj odchod a jaký termín pro něho zvolí."

Mimořádná ochrana

Summit provázejí mimořádná bezpečnostní opatření, protože odpůrci globalizace proti schůzce G8 protestují už od víkendu. V sobotu bylo při střetech demonstrantů s policisty zraněno na tisíc lidí. [celá zpráva]Demonstrace pokračovaly i v dalších dnech. [celá zpráva]

Prezidenta USA George Bushe vítaly večer na rostockém letišti transparenty s heslem "Prezidente Bushi, nejste tu vítán".

Místo setkání je obehnáno plotem a střeží je tisíce policistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám