Hlavní obsah

Polsko chystá oddělené školy pro chlapce a dívky

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polské školáky nejspíš čeká oddělená výuka. Jak v pondělí napsal list Rzeczpospolita, vicepremiér a ministr školství Roman Giertych chce zřídit v každém vojvodství alespoň jednu školu s oddělenými chlapeckými a dívčími třídami.

Článek

"Je to dobrá cesta, která bere v potaz bouřlivé období puberty", vysvětlil důbod zrušení koedukovaných tříd náměstek ministra školství Miroslaw Orzechowski.

Ministerstvo školství chce v budoucnu "nekoedukační" školy ještě dál posílit, a dokonce zorganizuje na téma odděleného vzdělávání příští mezinárodní konferenci. Má na ni přijet i profesor Cornelius Riorian z USA, podle nějž děti před patnáctým rokem dosahují lepších výsledků v oddělených třídách.

Giertych, jenž vedle ministerské funkce současně sedí v předsednickém křesle ortodoxní Ligy polských rodin, ale o projektu oddělení chlapeckých a dívčích tříd mluví na veřejnosti jen mlhavě. Přiznal, že o projektu uvažuje, ale prý se "zatím neví, kdy a zda se vůbec bude realizovat, je to otevřené," uvedl.

Proti rozdělení tříd se však už vyslovili mnozí psychologové. Izolace chlapců od děvčat podle nich může ztížit každodenní vztahy a vytváří umělé podmínky pro rozvoj dětí.

Učitelé jsou buď proti, nebo váhají

Mnozí polští učitelé Giertychův návrh označují za krok zpět, jiní zůstávají zdrženliví. "V Polsku chybí průzkumy na toto téma, proto je příliš brzo na jakékoliv soudy," upozorňuje profesorka Elžbieta Putkiewiczová z varšavské univerzity.

Minulý týden v Polsku rozvířila hladinu zpráva, že Giertych chce odstranit z povinné četby díla některých spisovatelů, světových velikánů - například Proces Franze Kafky či Utrpení mladého Werthera od Johanna Wolfganga Goetha. Podle Giertycha má mít místo v povinné četbě Henryk Sienkiewicz, protože "vytvořil polské vlastenectví" a papež Jan Pavel II., "protože ať se to někomu líbí, nebo ne, byl největším Polákem naší doby".

Giertych šokoval už dříve. Lidem propagujícím homosexualitu chce zakázat vstup do škol, rád by zavedl školní uniformy. Loni se blýskl "nápadem", aby za případné těhotenství v letním táboře byl právně zodpovědný vychovatel, jinak řečeno aby platil alimenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám