Hlavní obsah

USA: raketový štít v Evropě propojíme s NATO, Polsko si  má připlatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká velvyslankyně při NATO Victoria Nulandová řekla v pátek v České televizi, že systém protiraketové obrany USA v Evropě, jehož součástí má být i radarová stanice v Česku, by měl být propojen s NATO tak, aby ochránil všechny spojence. USA chtějí propojit obranný systém v Polsku a ČR se systémem v Británii a Grónsku.

Článek

"USA si představují, že budeme spolupracovat s Českou republikou, Polskem, Británií a Dánskem a potom propojíme tyto dva systémy také s NATO tak, aby pokryly celou alianci," řekla Nulandová. Předběžná rozhodnutí o propojení systémů by podle ní mohla být přijata příští rok na dubnovém summitu NATO v Bukurešti.

S pomocí radarové základny v Británii a další základny, kterou chce Washington postavit v Grónsku, budou Spojené státy schopny zachytit rakety směřující z Íránu do USA. Základna v ČR a rakety v Polsku by měly ochránit území evropských států.

"Chceme pokrýt obranou všechny naše spojence. To je princip NATO. Musíme využít oba dva systémy, jak proti raketám krátkého doletu, tak proti raketám dlouhého doletu," prohlásila Nulandová. USA podle Nulandové nejprve zahájily bilaterální vyjednávání s Českem a Polskem, neboť v těchto zemích chtějí vybudovat část své infrastruktury. V případě dohody budou transparentním způsobem vše vysvětlovat v NATO.

"Když budeme spolupracovat na systému proti raketám dlouhého doletu a pokračovat v bilaterálních jednáních, tak již nyní na jaře můžeme začít hovořit o propojení systému. Příští rok na summitu v Bukurešti bychom mohli učinit některá předběžná rozhodnutí, jak systémy propojit," uvedla Nulandová.

Poláci si údajně mají na protiraketovou základnu připlatit

Ke spolupráci Američanů s Varšavou se v Polsku množí kritické hlasy. Podle pátečního internetového vydání polského listu Rzeczpospolita neudělali Američané nic pro dodatečné posílení obrany Polska, což je jedním z požadavků Varšavy. Spojené státy navíc údajně již před začátkem jednání s Polskem o umístění své protiraketové základny na jeho území přišly s požadavkem, aby Varšava na projekt finančně přispěla.

"Americký návrh je nepřijatelný. Nestačí, že nám nechtějí dát rakety Patriot, ale domáhají se ještě toho, abychom se podíleli na nákladech na výstavbu a ochranu americké základny," stěžuje si Pawel Graś, poslanec největší opoziční strany, Občanské platformy.

List vidí problém v tom, že polská strana Američanům nepředložila svá přání, která by USA měly splnit výměnou za svolení ke zřízení základny. Náměstek ministryně zahraničí Witold Waszczykowski, který stojí v čele polského vyjednávacího týmu, před několika dny řekl, že Varšava své podmínky Američanům předá koncem června.

Dohoda není jistá

Premiér Jaroslaw Kaczyński informace listu popřel. "Jsem polský premiér a o těchto návrzích (platit za základnu) nic nevím," uvedl podle serveru gazeta.pl. Připustil ale, že jednání s USA začala "s dosti vzdálenými postoji". Podle něj je ale "velká šance získat to, co očekáváme", pokud jde o zvýšení bezpečnosti Polska, dodal.

Ministr obrany Aleksander Szczyglo při páteční inspekci v Bielsko-Bialé prohlásil, že pokud americké podmínky budou nepřijatelné, základna v Polsku nebude. "Není tomu tak, že by se protiraketový štít budoval bez ohledu na výsledek jednání. Naši američtí přátelé si toho musejí být vědomi," řekl podle agentury PAP.

Rusko považuje základnu za bombu pod svým prahem

Ruský ministr obrany Anatolyj Serďukov v rozhovoru pro list Rossijskaja Gazeta označil protiraketovou základnu, kterou chtějí Spojené státy vybudovat ve východní Evropě za bombu nastraženou přímo pod ruskými dveřmi.

"Obrazně řečeno Američané se snaží nastražit bombu pod dveře našeho bytu," řekl ministr. "A my bychom podle jejich názoru neměli na to nijak reagovat," dodal. Rusko je od počátku proti vybudování amerického obranného štítu v Evropě, protože ho považuje za ohrožení vlastní bezpečnosti a porušení rovnováhy sil v Evropě. Odmítá americké zdůvodnění, že štít má chránit před možným útokem z Íránu a KLDR a obvinilo USA ze snahy rozpoutat nové závody ve zbrojení. Samo v úterý úspěšně otestovalo dva nové zbraňové systémy údajně schopné zmíněný americký systém překonat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám