Hlavní obsah

Španělsko žaluje Američany kvůli pokladu z vraku v Atlantiku

MADRID

Španělská vláda podala k americkému federálnímu soudu v Tampě žalobu na americkou společnost Odyssey, která našla vrak lodi s pokladem z koloniálních dob. Pokud by bylo plavidlo španělské nebo bylo vyzvednuto ze španělských vod, pak by jakýkoliv poklad patřil této zemi, tvrdí španělská vláda.

Článek

"Španělsko se rozhodlo předat věc soudu, aby uplatnilo nárok v případě, že nález je španělský," řekla mluvčí ministerstva kultury Susana Tellová. Španělské úřady Odyssey Marine Exploration písemně vyzvaly, aby poskytla informace ohledně totožnosti nalezené lodi a jejího obsahu. Firma ale dostatečně podrobné informace nepodala, sdělila Tellová.

Z dosavadních kusých informací společnosti Odyssey Marine Exploration přitom vyplývá, že v nalezeném vraku by mohl ležet historicky největší podmořský poklad. Plavidlo prý převáželo 17 tun stříbrných a zlatých mincí v odhadované hodnotě 500 miliónů dolarů (přes deset miliard korun). [celá zpráva]

Pochybnosti španělských úřadů vyvolalo vágní sdělení nálezců, že vrak lodi se nachází v mezinárodních vodách a že z bezpečnostních důvodů zatím nemohou jeho polohu upřesnit. Madrid z toho usuzuje, že vrak se zřejmě nachází ve španělských výsostných vodách, nikoli v mezinárodních, jak tvrdí nálezci.

Spoluzakladatel společnosti Odyssey Greg Stemm se zaměstnankyní prohlížejí nalezené mince. Foto: ČTK/AP

Společnost Odyssey Marine Exploration začátkem roku požádala španělské úřady o povolení k pátrání po vraku anglické lodi HMS Sussex, která se potopila za bouře v roce 1694 nedaleko Gibraltaru během války proti Francii.

Madrid připomíná, že povolení se nevztahovalo na vyzdvižení objevených cenností, a společnost přesto už letecky přepravila do Spojených států první stovky umělohmotných kontejnerů s mincemi vyzdviženými ze dna oceánu.

Firma ale takové povolení dostala od amerického federálního soudce, a to na základě prohlášení jejího právníka, že společnost velmi pravděpodobně objevila zbytky obchodního plavidla ze 17. století, které se potopilo s mimořádně cenným nákladem, a to asi 65 kilometrů od jihozápadního pobřeží Británie.

Španělsku je podezřelé i to, že společnost oznámila, že část nálezu byla přepravena do USA pouhé dva dny poté, co jí soudce povolení udělil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám