Hlavní obsah

Test našich raket je odpovědí na aktivity USA, řekl Putin

Novinky, ČTK, RIA Novosti
MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek řekl, že úterní test mezikontinentální balistické rakety s mnohočetnými hlavicemi byl odpovědí na americké plány umístit v Evropě svůj systém protiraketové obrany. Podle ruského prezidenta jsou to USA, které zahajují nové závody ve zbrojení.

Článek

"Naši američtí partneři upustili od smlouvy o balistických střelách. Varovali jsme je, že přijdeme s odpovědí k zachování rovnováhy," řekl Putin a dodal: "Vykonali jsme zkoušku nové strategické balistické rakety... a naše zdroje budeme nadále vylepšovat."

Rusko vyzkoušelo novou mezikontinentální balistickou raketu RS-24 s mnohočetnými hlavicemi na kosmodromu Pleseck v úterý. [celá zpráva]Ta má v jaderné výbavě ruské armády nahradit rakety RS-18 a RS-20.

Raketa RS-24 může být vybavena až deseti různými hlavicemi. Každá z nich může být nasměrována zcela samostatně, takže je mnohem obtížnější je zachytit a kompletně zničit, jakmile jsou vystřeleny.

My jsme tyto nové zbrojní závody nezačali, prohlašuje Putin

"Těmi iniciátory nového kola zbrojních závodů nejsme my. Svět se změnil a byla snaha učinit jej jednopolárním; někteří účastníci mezinárodních vztahů začali chtít diktovat svou vůli všem a všude, aniž by se drželi norem mezinárodních vztahů a práva. Podle našeho názoru to není nic jiného než diktát a imperialismus, to je potřeba říct přímo a nazvat věci pravým jménem," zdůraznil ruský prezident.

"Nová základna v Bulharsku, ještě jedna v Rumunsku, základna pro rakety v Polsku, radar v Česku, co máme dělat? Nechceme jen jednostranně dodržovat a plnit dohody," pokračoval Putin. Rusko podle něj žádá, aby západní země ratifikovaly a plnily dohodu o omezení konvenčních zbraní v Evropě nebo z ní Rusko vystoupí. "To se ale zřejmě také někomu nelíbí," dodal Putin.

Rusko se od počátku staví kriticky k americkému záměru umístit v Polsku a České republice prvky protiraketového systému. Kreml nevěří tvrzením Američanů, že systém má obranný charakter a je namířen proti tzv. lotrovským režimům zejména v Íránu, Sýrii a KLDR. Po dubnovém setkání s českým prezidentem Václavem Klausem přirovnal Vladimir Putin plánovanou americkou základnu k raketám Pershing. [celá zpráva] Ty měly USA proti tehdejšímu Sovětskému svazu umístěny v Evropě v době tzv. studené války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám