Hlavní obsah

Na Slovensko mířilo 2000 kamiónů s rakouským odpadem

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Téměř 400 tisíc tun odpadu z rakouských nemocnic mělo skončit v nepoužívaném kamenolomu u slovenského města Nová Dubnica. Slovenským celníkům se ale podařilo na hraničním přechodu Petržalka - Berg zadržet hned první dva kamióny s odpadem a další už nepřijely.

Článek

Případ vyšetřuje také rakouská policie, která potvrdila, že na Slovensko měly nelegálně směřovat další tisíce tun odpadu. Náklad kamiónů měl být označený jako recyklovaný papír. Na zadržených kamiónech však byly naloženy infuzní soupravy, použitá nebo kompletní prošlá balení léků a špinavé obvazy.

Oba kamióny s páchnoucím odpadem stále stojí na hraničním přechodu Petržalka - Berg, protože rakouská strana je nechce převzít zpátky. Slovenské ministerstvo životního prostředí připravuje pro rakouskou stranu vysvětlující dopis, aby kamióny s odpadem převzala zpět.

Za dovozem odpadu z Rakouska na Slovensko stojí pravděpodobně organizovaná skupina pašeráků. "Prověřujeme všechny okolnosti dovozu tohoto nebezpečného odpadu na Slovensku," uvedl mluvčí slovenské policie Viktor Plézel.      

Německé a rakouské firmy se už v minulosti pokusily nelegálně vyvést odpad na Slovensko, do České republiky a Maďarska. Například před dvěma lety směřovalo z Rakouska do slovenského města Partizánské 1300 tun odpadu. Na Slovensko ho tehdy přivezlo přes padesát kamiónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám