Hlavní obsah

V Španělsku zadrželi verbíře islámských radikálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID/ŘÍM

Španělská policie zadržela v pondělí 13 Maročanů a dva Alžířany podezřelé z rekrutování islámských radikálů k boji v Iráku a Afghánistánu. Zatčeni byli v několika katalánských městech včetně Barcelony. Policie je podezřívá z vazeb na teroristické organizace ze severní Afriky a Iráku.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky
Článek

Policie při domovních prohlídkách zabavila značné množství počítačových materiálů a dokumenty o džihádu, konstatovalo ministerstvo vnitra. Operace se uskutečnila na příkaz madridského soudce Baltasara Garzóna.

Španělsko podniká pravidelně zátahy a lidi podezřelé z napojení na terorismus už od útoků 11. září 2001. Aktivitu zvýšila po dubnových atentátech v Alžírsku a v Maroku, protože tamní odnož al-Kajda, což je bývalá Salafistická skupina pro kázání a boj. Ve svých nedávných prohlášeních několikrát uvedla zmínku o al-Andalus, což je označení Pyrenejského poloostrova za nadvlády Maurů od 8. do 15. století. Považují ho za mýtické území, které je třeba získat zpět.

Verbíři v Itálii jsou naopak na svobodě

Milánský soud v pondělí rozhodl, že propustí 32 radikálních muslimů, kteří byli obviněni z toho, že se podíleli na najímání dobrovolníků do konfliktů v Bosně a na Blízkém východě. Soud dospěl k závěru, že jejich obvinění je promlčeno. Z celkem 35 obžalovaných byly odsouzeny jen tři osoby, a to k trestům od tří a půl roku do šesti let.

Obžalovaní, kteří pocházeli z Egypta, Tuniska, Maroka a Libye, byli obviněni z příslušnosti k teroristické organizaci, která poskytovala v první polovině 90. let podporu Salafistické skupině pro kázání a boj a skupině Ansar Islám napojené na al-Kajda.

V rozsudku bylo uvedeno, že dnešní imám milánské mešity Abú Imád, na něhož se promlčení rovněž vztahuje, je zodpovědný za vytvoření buňky, která posílala bojovníky do balkánských válek.

Reklama

Výběr článků

Načítám