Hlavní obsah

Předčasné volby na Ukrajině se budou konat 30. září

KYJEV

Krize na Ukrajině ještě zažehnána není, ale po sobotním vyhrocení situace, kdy se prezident Juščenko pokusil ovládnout Ministerstvo vnitra, by snad mohly největší emoce opadnout. Oba rivalové, prezident Viktor Juščenko a premiér Viktor Janukovyč, se totiž dohodli na termínu předčasných voleb. Ty se budou konet 30. září.

Článek

Rozhovory mezi Juščenkem a Janukovyčem kvůli politické krizi, která trvá už druhý měsíc a znepokojuje Západ, se protáhly dlouho přes půlnoc. "Předčasné volby budou 30. září," řekl novinářům po více než sedmihodinovém jednání Juščenko stojící vedle Janukovyče. Politická krize na Ukrajině podle něj díky dohodě o termínu předčasných voleb skončila.

Debata mezi oběma státníky kvůli politickému patu, který trval už druhý měsíc a znepokojoval Západ, se protáhla dlouho přes půlnoc. "Ukrajina vyšla z této krize silnější, než byla," dodal podle agentury Reuters Juščenko, vedle kterého stál Janukovyč. Ukrajina podle prezidenta ukázala, že je demokratickým státem.

Podle Janukovyče odráží dohoda ochotu všech zúčastněných stran k poctivým a spravedlivým volbám, k dodržování zákonů a nezasahování do justice. "Myslím, že zkušenost z této krize ukazuje, že jsme se něco naučili. Budeme dělat všechno pro to, aby se (podobná situace) ani naše omyly a emoce neopakovaly," řekl premiér.

Kdyby se volby konaly nyní, skončily by podle posledních průzkumů patem - oba politici se těší shodné podpoře asi 40 procent obyvatel.

Napětí na Ukrajině vládne od počátku dubna, kdy prezident dekretem rozpustil parlament a vypsal předčasné volby - na jejich termínu se ale nemohl s premiérem shodnout. Rozpuštění zákonodárného sboru zdůvodnil tím, že premiér přetahuje poslance do svého tábora a uzurpuje si moc.

Juščenko, kterého vynesla k moci takzvaná oranžová revoluce v roce 2004, prohlašuje, že chce zemi přiblížit Západu a přivést do řad Evropské unie a NATO. Jeho trvalé spory s prorusky orientovaným premiérem Janukovyčem a politické zmatky vedou k velkému zklamání lidí a ke stále větší kritice.

Poslední krize mezi prezidentem a premiérem propukla ve čtvrtek, když prezident odvolal generálního prokurátora Svjatoslava Piskuna. V reakci na to obsadily budovu prokuratury zvláštní jednotky ministerstva vnitra, které měly podle rozkazu ministra Vasyla Cuška prokurátora chránit, aby mohl zůstat v úřadě. Ministr vnitra, Janukovyčův stoupenec, a prezident se vzájemně obviňují z překročení kompetencí a přípravy státního převratu.

Prezident Juščenko mezitím vydal jednotkám spadajícím pod ukrajinské ministerstvo vnitra příkaz, aby posílily bezpečnost v metropoli. Bezpečnost v Kyjevě mělo podle sobotních zpráv posílit více než 30 000 vojáků ministerstva vnitra, kteří měli zajistit ochranu vládních budov a veřejného pořádku. Podle informací ale síly loajální Janukovyčovi prezidentovy posily zablokovaly před Kyjevem.

Reklama

Související články

Politická krize na Ukrajině nabrala na síle

Prozápadní prezident Viktor Juščenko odmítl upustit od svého rozhodnutí rozpustit parlament. Stoupenci proruského premiéra Viktora Janukovyče setrvávají nadále...

Volby v květnu na Ukrajině nestihnou

Předčasné parlamentní volby, které prozápadně orientovaný prezident Viktor Juščenko vyhlásil na 27. května, se nepodaří uskutečnit. Ústavní soud, který začal...

Výběr článků

Načítám