Hlavní obsah

Polsko očekává k raketám další nabídky USA

Právo, ČTK, roš
VARŠAVA

Polsko ve čtvrtek ve Varšavě formálně zahájilo jednání s USA o umístění deseti střel raketové obrany na svém území. Obě strany po jednání na politické úrovni následně prohlásily, že se přiblížily dohodě.

Článek

"Stále je mnoho věcí k diskusi, ale jsem velkým optimistou, že dojdeme k dohodě," řekl americký vyjednavač a náměstek ministryně zahraničí pro mezinárodní bezpečnost John Rood. Náměstek polské diplomacie Witold Waszczykowski prohlásil, že řada polských návrhů se shoduje s americkými.

Šéfka polské diplomacie Anna Fotygová před jednáním naznačila, že v tom případě politické rozhodnutí ve věci protiraketové základny by Polsko mohlo učinit už v červnu. Podle ministra obrany Aleksandra Szczygla ale zůstává výsledek jednání stále otevřený.

"Naši američtí přátelé by měli mít na paměti, že stále jednáme a nepřebereme žádné závazky dřív, než budou vyjasněny jisté otázky," řekl televizi TVN24. "Počítáme teď s konkrétnějšími návrhy," uvedl šéf Národního bezpečnostního úřadu Wladyslaw Stasiak.

Kaczyňští chtějí zvláštní záruky

Bratři Kaczyňští, premiér i prezident, chtějí, aby jim Washington zaručil strategické, politické a vojenské partnerství a pomoc polské armádě. Prezident Lech Kaczyňski k tomu v pondělí na otázku Práva řekl, že bude 8. června a 16. července jednat s šéfem Bílého domu Georgem W. Bushem a nechce dopředu hovořit o podrobnostech.

K bezpečnostním zárukám podotkl, že je skýtá členství v NATO a také povaha obranných raket. Výzvu všem zúčastěným stranám zapojit se do dialogu o americkém projektu raketové obrany přijali poslanci Evropského parlamentu.

Vyzvali USA, by zdvojnásobily úsilí o zlepšení konzultací o této problematice se členy NATO a s Ruskem. Vyplývá to ze sdělení zaslaného Právu. Podle něj europoslanec Libor Rouček zdůraznil potřebu vytvořit post evropského ministra zahraničních věcí, který by byl zároveň komisařem a předsedou Rady pro zahraniční věci, "aby Unie mohla konečně mluvit jedním hlasem," řekl. 

Reklama

Související články

Polsko chce o základně jednat jen s USA

Polský premiér Jaroslaw Kaczyňski nechce jednat o americké protiraketové základně v rámci NATO, ale pouze bilaterálně s USA. Uvedl to v úterý po zasedání...

Výběr článků

Načítám