Hlavní obsah

Španělsko má zálusk na poklad ze dna Atlantiku

Právo, DPA, ČTK, nek
MADRID

Španělsko vznese nárok na poklad ze dna Atlantiku, o jehož nálezu informovala minulý týden americká společnost Odyssey Marine Exploration (OMS) zaměřená na pátrání po lodních vracích, pokud byl vyzvednut ve španělských vodách. Oznámilo to madridské ministerstvo kultury. Španělské úřady pojaly podezření, že potopené plavidlo s tunami zlatých a stříbrných mincí by mohlo být španělské, a navíc se nacházet ve španělských výsostných vodách, konkrétně v úžině poblíž Gibraltaru.

Článek

"Využijeme veškeré své zákonné a právní možnosti, pokud se případně ukáže, že nález je součástí španělského dědictví," prohlásila ministryně kultury Carmen Calvová. Podle ní je podezřelé, že OMS nesdělila ani místo nálezu a nezmínila se ani o původu lodi. Pokud by se potvrdilo, že jde o "krádež kulturního dědictví", chce španělská strana firmu zažalovat.

Podle mezinárodního práva má každý stát právo stanovit šíři svých pobřežních vod až po hranici dvanácti námořních mil (asi 22,2 kilometru).

Podmořští badatelé v pátek oznámili, že nalezli vrak lodi Black Swan (Černá labuť), který by mohl vydat ze dna moře historicky největší poklad. Plavidlo prý převáželo 17 tun stříbrných a zlatých mincí v odhadované hodnotě 500 miliónů dolarů (přes deset miliard korun). [celá zpráva]

OMS, která má sídlo v Tampě na Floridě, ale ujistila, že vrak neleží ve španělských výsostných vodách.

Americká firma hovoří o vraku u britských břehů

Při požádání o výhradní práva na vyzvednutí obsahu z potopené lodi právník OMS federálnímu soudci v USA řekl, že firma velmi pravděpodobně objevila zbytky obchodního plavidla ze 17. století, jež se potopilo s velmi cenným nákladem asi 65 kilometrů od jihozápadního pobřeží Británie.

Soudce udělil povolení OMS minulou středu, o dva dni později firma ohlásila, že se jí podařil mimořádný nález. Nato sdělila, že už do USA letecky přepravila první stovky umělohmotných kontejnerů s mincemi ze dna oceánu. Za každou minci by mohli sběratelé zaplatit až tisíc dolarů.

Zatím největší nalezený a vyzvednutý podmořský poklad pochází zřejmě ze španělské galéry Nuestra Seňora de Atocha, která se potopila v hurikánu u souostroví Florida Keys v roce 1622. V roce 1985 ji objevil badatel Mel Fisher a vynesl z ní mince a jiné předměty v údajné hodnotě 400 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám