Hlavní obsah

Rumunský prezident nazval novinářku "smradlavou cikánkou"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Rumunský prezident Traian Basescu byl nucen se omluvit novinářce, kterou v sobotu nazval "smradlavou cikánkou". Prezidentova slova, která zachytil mobilní telefon reportérky, se dostala do vysílání místní televize. K incidentu došlo v jednom bukurešťském supermarketu během sobotního referenda o Basescově odvolání, které prezident nakonec vyhrál.

Článek

Poté, co Basescu sám v sobotu odhlasoval, šel s manželkou na nákup. Novinářka Andrea Panaová prezidenta požádala o vyjádření k hlasování a přitom si jej nahrávala na mobilní telefon. Podrážděný Basescu jí telefon sebral; přístroj pak zachytil, jak si prezident své choti stěžuje na novinářku jako na "smradlavou cikánku". Prezidentův mluvčí později telefon vrátil a záznam se dostal do televize.

Šéfovi státu nezbylo než se omluvit. Prezident "lituje, že použil nevhodný výraz v soukromém rozhovoru, který se stal veřejným", uvedla v pondělí prezidentská kancelář a dodala, že Basescu požádal novinářku, aby přijala jeho upřímnou omluvu.

V pondělí před sídlo hlavy státu přišla demonstrovat dvacítka romských aktivistů, někteří v tričkách s nápisem "Špinavý cikán". Kromě dopisu, připomínajícím prezidentovi jeho ústavní povinnost aktivně čelit všem formám diskriminace, zanechali úřadu i kousek mýdla a CD s romskou hudbou.

Reklama

Související články

Rumunský parlament chce odvolání prezidenta

Rumunský parlament na čtvrtečním společném zasedání obou komor rozhodl o odvolání Traiana Basesca z funkce prezidenta kvůli porušování ústavy. Basescu, který...

Výběr článků

Načítám