Hlavní obsah

Ulicemi Varšavy prošel velký průvod gayů a lesbiček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

V sobotu se v polské metropoli Varšavě uskutečnil pochod gayů a lesbiček. Akce se naštěstí obešla bez větších incidentů. Homosexuálům, jenž se sešli před polským parlamentem, hrozil totiž útok od skupinky členů ultrakatolické Celopolské mládeže. Policie však střetu zamezila.

Článek

První Přehlídka rovnosti se ve Varšavě uskutečnila v roce 2001. Podle odhadů polské policie se sobotní pochodu zúčastnlo několik tisíc lidí. Organizátoři by prostřednictvím akce rádi změnili názor veřejnosti na homosexualitu, která je v katolickém Polsku vnímána stále jako úchylka.

S krátkými projevy, v nichž nechyběla slova o solidaritě s Polskem, o homofobii současné polské vlády a o boji za rovnoprávnost menšin, vystoupilo před polským parlamentem také několik poslanců z Německa, Švédska či Nizozemska a členové Evropského parlamentu.

Organizátorům akce došlo před jejím zahájením několik dopisů s výhrůžným obsahem, tvrdí však, že se ničeho neobávají. Centrum Varšavy střeží také stovky policistů. V minulých letech se podobná shromáždění odehrála kromě Varšavy také v Poznani, několikrát  došlo k násilným srážkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám