Hlavní obsah

Prezident Basescu v referendu pravděpodobně zvítězil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠT

Rumuni v sobotu hlasovali o osudu prezidenta Traiana Basescua. V referendu rozhodovali, zda se vrátí do čela státu, nebo bude definitivně sesazen. Podle informací agentury Reuters podporu hlavě státu vyjádřily tři čtvrtiny hlasujících.

Článek

Hlasovalo se i v zahraničí, kde pracují až dva milióny Rumunů. Parlament 19. dubna Basescua odvolal a nařkl ho z porušování ústavy, tamní ústavní soud to ale odmítl. O osudu prezidenta proto rozhodovali občané.

Volební místnosti se uzavřely ve 20:00 místního času. Prezident své další působení zřejmě obhájil. Průzkumy pro rumunské televizní stanice odhadují výsledky hlasování na 75 až 78 procent ve prospěch hlavy státu. Basescu se těší ve své zemi velké popularitě.

Hlasoval i sám Basescu, který do hlasovací místnosti v centru Bukurešti přišel se svou manželkou Mariou. Nijak se k celé záležitosti ale nevyjádřil.

Mircea Geoana, který stojí v čele opoziční Sociálně demokratické strany, se nicméně svým postojem netajil: "Hlasoval jsem pro nový začátek pro všechny ty, kdo nechtějí skandál a chaos a kdo chtějí žít v demokratické Evropě... Potřebujeme nového prezidenta."

Konečné výsledky budou známy v pondělí. Někteří analytici ale tvrdí, že  pro uklidnění politické situace byly byly nejlepší nové všeobecné volby, ty se ale uskuteční až za 18 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám