Hlavní obsah

V Maďarsku odhalili památník obětem letecké katastrofy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V maďarské obci Hejce, u které se v lednu 2006 zřítilo slovenské letadlo, v sobotu odhalili památník. Bronzová socha anděla se zlomenými křídly připomíná 42 obětí z řad slovenských vojáků, kteří se vraceli domů z mírové mise v Kosovu.

Článek

Odhalení se zúčastnili slovenský a maďarský ministr obrany František Kašický a Imre Szekeres, pozůstalí a obyvatelé obce Hejce. Kolem památníku jsou umístěny polámané stromy, které letadlo při pádu na nedaleký kopec Borsó poškodilo. Celkové náklady na výstavbu památníku dosáhly pěti miliónů slovenských korun.

Dohady kolem kamenů na památník

Maďarský tisk obvinil místní samosprávu, že na výstavbu památníku použila nelegálně vytěžené kameny. Jak uvedla maďarská televize RTL Klub kameny vytěžili bez povolení v nedaleké chráněné oblasti. Místní samospráva chce údajně ušetřit náklady na výstavbu památníku, proto kameny nekoupila, ale nechala vytěžit nedaleko obce.

Televize tvrdila, že na stavbu památníku dostala obec milióny korun. Slovenské ministerstvo obrany vzápětí tyto informace dementovalo. Podle ministerstva byla větší částka určena tvůrcům památníku a maďarská obec dostala ze Slovenska 550 tisíc korun.

Katastrofu přežil jeden voják

Místní obyvatelé se obávají, že informace o nelegálně vytěžených kamenech poškodí dobré jméno obce. "Snažili jsme se ze všech sil pomáhat při tragédii. Teď vypadáme jako zloději," říká jeden z nich. Starosta obce se odmítl k celé záležitosti vyjádřit.

Na palubě letadla Antonov An-24 bylo 43 lidí. Letadlem se vraceli příslušníci mírových jednotek KFOR z kosovské Prištiny po ukončení mise. Po vizuálním kontaktu s košickým letištěm zahájila posádka letadla přistávací manévr.

Letadlo však klesalo příliš rychle a narazilo do korun stromů na 700 metrů vysokého kopce Borsó u obce Hejce na severovýchodě Maďarska. Nehodu zázrakem přežil jediný člověk - nadporučík Martin Farkaš (27), který seděl v zadní části letadla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám