Hlavní obsah

Francouz s transplantovanou tváří je spokojený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

S novým obličejem je velmi spokojen 27letý Francouz, který v lednu podstoupil transplantaci nosu, úst, brady a tváře. Transplantace mu pomohla, protožě měl znetvořený obličej, neboť trpěl nevyléčitelným nádorovým onemocněním, Recklinghausenovou chorobou.

Článek

"Konečně jsem anonymní," prohlásil Pascal v rozhovoru pro čtvrteční deník Le Parisien a dodal, že na svou původní podobu už zapomněl. Nemoc u něj propukla v deseti letech a kvůli své podobě se mu nikdy nepodařilo najít práci. Lékaři pařížské nemocnice Henri-Mondor mu v lednu transplantovali nos, ústa, bradu a část tváří. Byla to druhá transplantace tváře ve Francii a třetí na světě. [celá zpráva]

"Od operace jsem necítil žádnou bolest. Moje tvář teď nabyla citlivosti, nos mě svrbívá a když mě někdo hladí, cítím jeho ruku," řekl Pascal. Na jeho tváři už také znovu raší vousy, podle rozboru DNA vousy dárce, a Pascal se musí holit častěji než před operací.

Z fotografií je zřejmé, že transplantace neodstranila znetvoření beze zbytku, ale rozdíl k lepšímu proti minulosti je propastný. "Už si mě lidé neprohlížejí," řekl Pascal.

Pascal je vděčný rodině dárce

"Na dárce myslím každý den. Děkuji jeho rodině, že na darování přistoupila, budu jí navždycky vděčný," sdělil pacient, který teď svou tvář přirovnává k tváři někoho, kdo měl autonehodu. Matka mu prý říká, že jeho podoba teď připomíná tu, kterou měl jako dítě.

Matce děkoval za to, že ho vychovala, jako by netrpěl žádným handicapem. "Díky tomu jsem měl zcela normální život, byl jsem obklopen přáteli." Pomáhalo mu i to, že od dětství žil na jednom místě, takže ho tam všichni znali a nebyl vystavován posměškům a užaslým pohledům.

První transplantace tváře na světě byla provedena v severofrancouzském Amiensu v listopadu 2005 [celá zpráva], druhá loni v Číně. [celá zpráva]Zprávy o vývoji zdravotního stavu francouzské pacientky byly zatím vždy příznivé [celá zpráva], o osudu Číňana nejsou žádné informace.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokousané Francouzce transplantovali obličej

Tým francouzských lékařů transplantoval v Amiensu o víkendu rty, bradu a část nosu ženě, kterou znetvořil pes. Lékaři o několikahodinové operaci informovali...

Výběr článků

Načítám