Hlavní obsah

Novým premiérem Francie se stal François Fillon

PAŘÍŽ

Nový francouzský prezident Nicolas Sarkozy jmenoval ve čtvrtek předsedou vlády svého hlavního politického poradce, senátora Françoise Fillona. Třiapadesátiletý politik převezme úřad od Dominiqua de Villepina, který odstoupil v úterý.

Článek

Jmenování Sarkozyho letitého spolupracovníka premiérem se očekávalo. [celá zpráva] Rezervovaně vystupující Fillon je znám vyjednavačskými schopnostmi a přisuzuje se mu i cit pro sociální věci. Je ironií, že to byl François Fillon, kdo v knize vydané v roce 2006 vyslovil názor na zrušení úřadu premiéra a posílení role prezidenta.

Složení vlády má být oznámeno v pátek. Některé klíčové funkce by v ní měli obsadit politici mimo okruh Sarkozyho strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), protože Sarkozy usiluje o co nejširší podporu. Ministrem zahraničí se má podle francouzských médií stát socialista Bernard Kouchner a ministrem obrany centrista Hervé Morin.

Morin patří k většině centristických poslanců, kteří v rozporu se svým stranickým vůdcem Françoisem Bayrouem podpořili ve volbách Sarkozyho. Vedení Socialistické strany, které Kouchnera podle jeho názoru nedocenilo, se od tohoto bývalého ministra zdravotnictví distancovalo a Sarkozyho obvinilo, že se snaží některé lidi získat pochybnými metodami.

François Fillon

Narodil se 4. března 1954 v Le Mans otci právníkovi a matce známé historičce. Studoval filozofii, právo a politické vědy.

V politice působí od 70. let. Od roku 1981 byl opakovaně volen do parlamentu, v roce 2005 se stal senátorem za oblast Sarthe. Ve vládních administrativách působil jako asistent na ministerstvech dopravy, obrany a průmyslu, později se postupně stal ministrem pro vyšší vzdělání a výzkum, ministrem pro informace, ministrem sociálních věcí a nakonec školství.

Fillon vzešel ze "staré školy" gaullistů a svého času měl blízko k bývalému prezidentu Jacquesu Chirakovi. Do tábora nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho přešel v roce 2005. V Sarkozyho Svazu pro lidové hnutí (UMP) zastupuje levé křídlo, někdy mu přezdívají "sociální gaullista".

Fillon je pověstný i svou elegancí a britským humorem. "Když mám provést bilanci Chirakovy éry, nevzpomínám si téměř na nic, kromě svých reforem," prohlásil jednou. Čtenář Chateaubrianda, náruživý vyznavač alpinismu, kondičního běhu a automobilových závodů Fillon se každý rok účastní závodu 24 hodin Le Mans za volantem Ferrari.

Je ženatý, s manželkou Penelope, rodilou Velšankou, má pět dětí - Marii, Charlese, Antoina, Édouarda a Arnauda.

Sarkozy ale narazil i ve své vlastní straně. Úmysl svěřit ministerstvo zahraničí socialistovi prý roztrpčilo dosavadní ministryni obrany Michele Alliotovou-Marieovou, která si na ně jakožto významná členka vedení UMP dělala nárok. Populární politička má údajně převzít ministerstvo vnitra.

Reklama

Související články

Odpůrci Sarkozyho opět demolovali centra měst

Odpůrci nově zvoleného prezident Francie Nicolase Sarkozyho v pondělí v noci opět vyrazili do ulic. Několik stovek lidí v centru Paříže ničilo výlohy obchodů...

Výběr článků

Načítám