Hlavní obsah

Odpůrci Temelína hrozí úplnou blokádou hranice

– VÍDEŇ
Novinky, ČTK, Die Presse

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín pohrozili, že zablokují všech 16 společných hraničních přechodů, pokud vláda do měsíce nepodá na ČR mezinárodní žalobu. Rakouská vláda mezitím uvedla, že zašle Praze diplomatickou protestní nótu. Česko podle ní nesplnilo všechny podmínky plynoucí z dohod z Melku pro uvedení elektrárny do provozu. Informovala o tom ve středu rakouská televize.

Článek

"Budeme blokovat všech 16 přechodů tak dlouho, dokud našeho požadavku nedosáhneme," řekl za organizátory protestů Roland Egger s tím, že příští blokády se navíc prodlouží. Zda budou i celodenní, není zatím jasné.

Protestní diplomatickou nótu berou demonstranti jako svůj částečný úspěch. "Nóta měla ale být podána rozhodně dříve. V žádném případě to ale neznamená, že v našich protestech polevíme," uvedl Egger.

Protest před elektrárnou

Rakouští aktivisté zorganizovali tiskovou konferenci přímo před jihočeskou elektrárnou. Sešlo se jich tam zhruba 15 v tradičních žlutých větrovkách. Před zeď nedalekého hřbitova položili transparenty Stop Temelin a na znamení, že své požadavky myslí vážně, vytvořili dlouhou řadu, kterou spojily plakáty se jmény jednotlivých přechodů.

Mezi novináři a aktivisty se objevili ale i odpůrci blokád. "Byl jsem a budu proti jaderné energetice, i proti Temelínu, ale blokáda hranic s tím nemá nic společného. Lidé jsou celý týden na cestách a těší se domů. Pak přijedou na hranice a musí tam stát kvůli tomu, že naše vláda a rakouská nestojí za nic," řekl devětapadesátiletý Horst Lampert z Neznašova u Českých Budějovic.

Žaloba by asi úspěšná nebyla

To, že ČR spuštěním Temelína porušila dohody z Melku, v níž se Praha zavázala k výměně informací ohledně bezpečnosti Temelína, se domnívají zejména aktivisté z protitemelínského hnutí Atomstopp.

Ti také tlačí na rakouskou vládu, aby na Česko v této souvislosti podalo mezinárodní žalobu. Vídeň s krokem váhá, zatím pověřila experty k posouzení, zda by Rakousko se žalobou mohlo uspět. 

První analýzy naznačují, že zřejmě nikoliv, což před středečním jednání rakouské vlády naznačil i ministr životního prostředí Josef Pröll. Ten řekl, že "žaloba proti České republice kvůli jaderné elektrárně Temelín nestojí nyní v popředí".

Aktivisté naposledy zablokovali dvanáct přechodů

"Pokud je Česká republika názoru, že splnila všechny své závazky, které vyplývají z dohody z Melku, neměl by existovat důvod, aby se nepodrobila soudnímu řízení u Mezinárodního soudního dvoru. Zdráhání České republiky podrobit se tomuto řízení by pak muselo být interpretováno jako přiznání viny," uvedli v tiskovém prohlášení odpůrci atomu.

Mluvčí Temelína Václav Brom ve středu řekl, že společnost ČEZ, která elektrárnu provozuje, splnila všechny úkoly plynoucí z melského procesu.

Aktivisté blokovali hranice naposledy v pátek [celá zpráva] a tato jejich dosud nejrozsáhlejší akce vyvolala reakci české strany. Ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg varoval, že Česko přednese celý problém na jednání rezortních ministrů EU, nezasadí-li se Vídeň o ukončení blokád. [celá zpráva]

Česká strana argumentuje tím, že kvůli bezpečnosti jaderné elektrárny byla zřízena společná česko-rakouská parlamentní komise a další nátlakové iniciativy tak nejsou nutné. Na zřízení komise se v únoru v Praze dohodl rakouský kancléř Alfred Gusenbauer s českým premiérem Mirkem Topolánkem. [celá zpráva]

Anketa

Jak vnímáte rakouské protesty proti Temelínu?
Chápu je, Temelín je nebezpečný
6,2 %
Nechápu je, Temelín je bezpečný
89,7 %
Je mi to jedno
4,1 %
Celkem hlasovalo 15629 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám