Hlavní obsah

Srbská vláda dostala důvěru minutu před dvanáctou

BĚLEHRAD

Srbská vládní koalice premiéra Vojislava Koštunici dostala ve středu krátce před půlnocí důvěru parlamentu. Načasování to bylo více než symbolické, kdyby totiž vláda nedostala do půlnoci důvěru, musely by se konat nové volby.

Článek

Pro vládu zvedlo ruku 133 z celkem 250 poslanců. Hlasovalo se jenom 30 minut před půlnocí. Jednání protahovali ultranacionalisté, kteří kritizovali Koštunicu za jeho prozápadní orientaci. Sami si přejí, aby se Srbsko orientovalo spíš na Rusko.

Kdyby vláda nedostala důvěru do středeční půlnoci, musely by se konat nové volby. To by bylo výhodné pro radikály, kteří v lednu ve volbách zvítězili a jsou nejpočetnější skupina v parlamentu. [celá zpráva]

Na koalici se domluvila minulý pátek prozápadní seskupení Demokratická strana prezidenta Borise Tadiče, Demokratická strana Srbska úřadujícího premiéra Vojislava Koštunici a uskupení G17.

Prioritou je brzké členství v EU

Hlavním cílem nové srbské vlády je dosažení členství v Evropské unii. Současně ale odmítá plán zmocněnce OSN Marrtiho Ahtisaariho pro srbskou provincii Kosovo. Návrh, který podporuje také EU, počítá s omezenou suverenitou Kosova pod mezinárodním dohledem. [celá zpráva

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn při středeční návštěvě země řekl, že by EU již brzy mohla obnovit přístupová jednání se Srbskem. Bělehrad však musí prokázat, že pokročil v zadržování a vydávání osob podezřelých ze spáchání válečných zločinů haagskému tribunálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám