Hlavní obsah

Portugalská policie má podezřelého z únosu britské dívky

– LISABON
Novinky, CNN, BBC, aš, Sky News, Mirror

Portugalské policie identifikovala osobu podezřelou z únosu čtyřleté britské Madeleine McCannové, které je nezvěstná od 3. května. Bez podrobností to v úterý oznámila mluvčí portugalské soudní police - den poté, co byli vyslýcháni tři lidé z vily sousedící s hotelem, kde rodina McCannových trávila dovolenou. Britský web Mirror uvedl, že podezřelým je jeden z nich - třicetiletý Robert Murat.

Článek

"Máme podezřelou osobu," oznámila podle agentury Reuters mluvčí soudní policie. Mirror uvedl, že podezřelým je asi třicetiletý Robert Murat, syn 71leté Angličanky a Portugalce, který žije v prohledané vile.

Murat, jenž má také čtyřletou dceru, byl večer odvezen k výslechu se třemi dalšími obyvateli vily. Všichni byli po výslechu propuštěni. Murat byl vyslýchán po celodenní komplexní prohlídce vily od sklepa až po střechu, kdy byl vypuštěn i bazén. Podle britské reportérky si policisté z vily odvezli i velký plastikový pytel.

Robert Murat (úplně vlevo) na záběru ze 4. května se pomáhal tlumočit policii. Foto: REUTERS

Na vilu a její obyvatele upozornila policii novinářka listu Sunday Mirror Lori Cambellová, která se zmínila na britském velvyslanectví o Robertu Muratovi. Ten se okolo případu pohyboval a dokonce pomáhal tlumočit policii. Tvrdil také, že má přístup k policejním spisům a projevoval o případ nezvykle velký zájem.

Šéfinspektor Olegario Sousa potvrdil prohlídku i výslech a sdělil, že šlo "běžný postup". Paní Muratová sdělila, že nechápe, proč byla její vila prohledána, a dodala, že policie jí nedovolila mluvit s novináři.

Vyšetřovací varianty

Zatímco první dny policisté prohledávali okolí hotelu, koncem týdne přesunuli svou pozornost na mezinárodní zločin v obavách, že dívka byla unesena a vyvezena z Portugalska. V pondělí se opět zaměřili okolí místa zmizení dívky.

Dívka se ztratila 3. května, když ji její rodiče i se dvěma dvouletými sourozenci nechali samotnou a šli do hotelové restaurace.

Rodiče v pondělí oznámili, že z Portugalska neodjedou, dokud se dívka nenajde. Poděkovali britským médiím i celebritám, které jim poskytly peníze, aby v zemi mohli zůstat, než se jejich dcera najde. Vybralo se 3,8 miliónu dolarů. Přispěla i autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová či multimilionář Richard Branson. Hlavní část peněz je určena na odměnu vedoucí k nalezení dívky.

Jednooký Murat, který vyrůstal v Portugalsku, odkud se v šestnácti letech přestěhoval do Anglie, se soudí o svou čtyřletou dceru, která je velmi podobná Madeleine. Po rozvodu se vrátil do Portugalska ke své ovdovělé matce Jenny, jež byla ošetřovatelkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám