Hlavní obsah

Proti registrovanému partnerství protestovalo v Římě 100 tisíc lidí

Novinky, BBC, jky, Novinky
ŘÍM

V italském hlavním městě Římě v sobotu protestovalo nejméně sto tisíc zastánců tradiční rodiny proti zákonu, který by dal homosexuálním párům větší práva. Akci podporovala i katolická církev.

Článek

Demonstrace měla podporu od Vatikánu a katolických biskupů, přestože ani jedna ze jmenovaných stran protest neorganizovala. "Rodina se vztahuje jak k věřícím, tak k ateistům. Rodina má co do činění s kulturou a celou civilizací," řekl pravicový senátor Gaetano Quagliariello, který se s myšlenkou protestu shoduje. Dle některých médií se protestu účastnilo dokonce několik stovek tisíc lidí.

"Země se bojí rozmanitosti," prohlásil prezident největší italské organizace pro práva homosexuálů Arcigay. Přesto Franco Grillini velký protest vítal. "Bude to velký protest proti nám a to je ta nejlepší reklama, kterou můžeme mít," dodal Grillini.

Navrhovaný zákon by dal neoddaným dvojicím daleko větší práva v oblasti pozůstalostí a zastavuje se tak jen nedaleko před samotným legalizováním homosexuálních svazků. Kontroverzní záležitost způsobuje velké potíže italskému premiérovi Prodimu. V Římě jsou naplánovány i protidemonstrace na podporu nového zákona.

Prodi slíbil homosexuálům změny zákonů

Okolo půl miliónu neoddaných italských homosexuálních dvojic žije bez jakýchkoliv sociálních práv či výhod. Přicházejí tak o sociální výhody či případné dědictví. Na tento problém si stěžuje naprostá většina homosexuálních párů v mnoha zemích Evropy.

Když se premiér Romano Prodi ujal v loňském roce svého křesla, tak slíbil společně žijícím dvojicím téhož pohlaví, že jeho vláda přinese nové zákony pro jejich ochranu. Jenže s velmi tenkou podporou v Senátu potřebuje Prodi plnou podporu od všech členů své koalice, kterou v tomto případu nemusí získat.

Papež Benedikt XVI. ve čtvrtek na stadiónu v Sao Paulu mladým lidem kázal o zlu v podobě "předmanželského sexu, užívání drog, korupce, násilí a pokušení bohatství a moci." [celá zpráva]

Reklama

Související články

Papež kázal 1,5 miliónu Brazilců

Na mši v brazilském Sao Paulu kanonizoval v pátek papež Benedikt XVI. před miliónem a půl věřících prvního brazilského svatého, jímž je františkánský mnich...

Výběr článků

Načítám