Hlavní obsah

Tony Blair by mohl oznámit svůj odchod již dnes

Novinky, ČTK, BBC, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair ve čtvrtek oznámí termín své plánované rezignace. Uvádějí to  britské deníky. The Times uvádí, že po odchodu z čela vlády se bude Blair hlavně věnovat posilování dialogu mezi křesťanstvím, judaismem a islámem ve světě. Deník Guardian spekuluje o tom, že by premiér svou rezignaci mohl poprvé oficiálně oznámit na středeční audienci u královny.

Článek

Tony Blair slíbil, že s "konečným" prohlášením ohledně své budoucnosti přijde tento týden. Obecně se očekává, že ve čtvrtek ohlásí svůj odchod a uvede do úřadu dosavadního ministra financí Gordona Browna. Podle Guardianu by mohl Blair svůj odchod oznámit poprvé již ve středu, a to na pravidelné audienci v Buckinghamském paláci. Blairův mluvčí ovšem dosud nepotvrdil, zda se premiérovo slyšení u královny uskuteční. Alžbětou II. se totiž teprve v úterý v noci vrátila z návštěvy USA.

Také Blair se vracel do Londýna v úterý v noci. Na zámku Stormont u Belfastu byl totiž v úterý přítomen u slavnostní přísahy nové severoirské vlády, v níž po letech sporů a válek zasednou společně katolíci a protestanti. [celá zpráva] Právě tento historický úspěch by mohl být vhodným momentem pro oznámení o Blairově odchodu.

V jiných oblastech totiž britský premiér v poslední době příliš vavřínů nesklidil. Ve volbách do skotského parlamentu z minulého týdne zaznamenala  jeho labouristická strana historicky nejhorší výsledek. [celá zpráva] Stejný propad zaznamenali labouristé také ve Walesu a ve volbách do místních zastupitelstvech v Anglii.

V oblasti zahraniční politiky jej euroskeptická britská veřejnost kritizuje za jeho přílišné proevropské směřování, do zmatku občanské války se propadá Irák a v Afghánistánu ztrácí britská armáda stále více mužů.

Po svém odchodu se chce zasazovat o komunikaci mezi kulturami

Podle deníku The Times se již Tony Blair rozhodl vytvořit globální nadaci, jejímž cílem bude posilovat porozumění mezi třemi hlavními monoteistickými náboženstvími v dnešním světě. Nová nadace bude sídlit v Londýně a bude údajně platformou i pro další globální otázky, jakými jsou například globální oteplování, rozvoj Afriky a blízkovýchodní mírový proces. List se ve svém tvrzení odvolává na informace některých Blairových poradců.

Spolupracovníci Blaira přitom popřeli spekulace, podle kterých by se Blair měl stát mírovým emisarem amerického prezidenta George Bushe na Blízkém východě. Připustili však, že vzhledem ke svým zkušenostem a úspěchu z vyjednávání míru v Severním Irsku by "někdy nějakou zprostředkovatelskou roli mohl hrát".

Tony Blair

Syn advokáta a vysokoškolské učitelky se narodil 6. května 1953 ve skotském Edinburghu. Vystudoval práva na prestižní univerzitě v Oxfordu a stal se po vzoru otce advokátem. Blairova studentská léta ovlivnila hudba. Své spolužáky okouzloval hrou na kytaru a zpěvem v rockové skupině Ugly Rumors.

Mnohem více ho ale učaroval svět vysoké politiky. Vstoupil do něj již ve svých 30 letech, v roce 1983. Ve volbách, ve kterých kandidoval za labouristickou stranu, zvítězil a získal tak křeslo v dolní sněmovně britského parlamentu. Jeho politická kariéra začala nabírat rychlost. V roce 1994 se ujal vedení labouristické strany, kterou o tři roky později dovedl k vítězným volbám. Britové ho ve funkci premiéra potvrdili ještě ve volbách roku 2001.

Úřad předčasně předal v červnu 2007 Gordonu Brownovi. O měsíc později byl zvolen zvláštním velvyslancem tzv. blízkovýchodního kvarteta (OSN, USA, Rusko a Evropská unie). Jeho úkolem je zprostředkovat mír mezi Izraelem a Palestinci.

Se svou manželkou Cherie, úspěšnou advokátkou, má Blair čtyři děti. V závěru roku 2007 přestoupil z anglikánské církve do římskokatolické.

Zdroje deníku také odmítly spekulace, že Blair by se mohl stát novým předsedou Světové banky. "Nevyhledává žádnou podobnou formální práci," zdůraznil jeden z Blairových poradců.

Reklama

Související články

Blair nečekaně přiletěl do Bagdádu

Britský premiér Tony Blair nečekaně přiletěl do Bagdádu. Jeho návštěva, která se koná v rámci Blairovy širší blízkovýchodní cesty, má podpořit iráckou vládu,...

Britského premiéra znovu vyslýchala policie

Britský premiér Tony Blair byl minulý pátek opět vyslýchán policií jako svědek při vyšetřování skandálu kolem údajných předvolebních půjček vládní straně...

Výběr článků

Načítám