Hlavní obsah

Výbuch na Ukrajině zkomplikoval dodávky plynu do Evropy

Novinky, ČTK, BBC, The Scotsman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Silný výbuch poškodil v pondělí krátce před polednem místního času na Ukrajině nedaleko vesnice Luka v Kyjevské oblasti plynovod, kterým proudí ruský plyn do střední a západní Evropy. Plynovod musel být uzavřen. Dodávky ale byly obnoveny náhradní cestou. Při výbuchu nebyl nikdo zraněn, jeho příčiny se vyšetřují.

Článek

"Silný výbuch zničil asi 30metrovou část plynovodu. Nikdo nebyl zraněn a nehrozí žádné nebezpečí," řekl agentuře Reuters mluvčí ministerstva pro mimořádné situace Alexandr Trigub. Výbuch vyrval potrubí a jeho části rozmetal do vzdálenosti až 150 metrů. K neštěstí došlo v neobydlené oblasti.

Ukrajinské ministerstvo zprvu oznámilo, že neví, kdy budou dodávky plynu do Evropy obnoveny. Dodavatelská společnost však plyn přesměrovala do jiné, nepoškozené větve.

"Výbuch plynovodu aktuálně neohrožuje dodávky zemního plynu, zákazníci v Česku se nemusejí obávat výpadků," řekl mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Společnost zajišťuje dodávky plynu do ČR.

"I situace na celoevropské úrovni je pod kontrolou, máme už sjednány dodávky zemního plynu severní cestou," dodal Chalupský.

Mapa plynovodů z Ruska do Evropy. Poškozená část je v Kyjevské oblasti na Ukrajině vyznačena červenou tečkou. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Kromě Ruska odebírá ČR plyn i z jiných nalezišť, od roku 1997 proudí do země surovina z Norska. Odtud odebírá asi pětinu spotřeby.

Z Ruska jde 80 procent plynu, tedy asi devět miliard metrů krychlových plynu ročně. I kdyby dodávky na nějakou dobu vypadly, energetickou krizi to nezpůsobí. Transgas má zásoby, která by pokryly spotřebu asi na tři měsíce. V současné době navíc není vrchol topné sezóny a spotřeba plynu je nízká.

Evropské země odebírají od Ruska asi 200 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám