Hlavní obsah

Portugalsko jako další zakázalo kouření ve veřejných objektech

LISABON

Portugalský parlament schválil zákon zakazující kouření v téměř všech uzavřených veřejných prostorech. Tato jihoevropská země se tak připojila k dalším státům, které se podobnými opatřeními pokoušejí snížit počet úmrtí následkem kouření.

Článek

Porušením zákazu kouření v úřadech, nákupních střediscích a většině restaurací, který má vstoupit v platnost do roka, budou provinilci riskovat pokutu ve výši až tisíc eur (přes 28 tisíc Kč), což je více než dvojnásobek pokuty pro osobu přistiženou při požívání drog na veřejných místech.

Institucím a podnikům hrozí při porušení zákazu penále až 2500 eur. Některé restaurace a bary o velikosti přesahující 100 metrů čtverečních však budou moci vyčlenit 30 procent své plochy pro kuřáky. "Zákaz by měl snížit počet úmrtí způsobených kouřením a také omezí pasivní kouření," tvrdí Luis Negrao ze sdružení portugalských kardiologů.

Návrh zákona vypracovala portugalská socialistická vláda před více než rokem. Zhruba čtvrtina portugalské populace kouří a s tímto zlozvykem je v zemi spojováno až 12 tisíc úmrtí ročně. Úplný zákaz kouření na úřadech a restauracích chce toto léto zavést také Anglie. Podobné restrikce už byly dříve schváleny například v Irsku, Francii a ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám