Hlavní obsah

Rusko přitvrdilo, odmítá dál hlásit NATO pohyb svých vojsk

MOSKVA

Rusko ve čtvrtek oznámilo, že již nebude informovat státy NATO o pohybu jednotek na svém území. Potvrdilo tak rozhodnutí zmrazit svoje závazky vyplývající ze Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě.

Článek

"Vyhlásili jsme (na smlouvu) moratorium a nebudeme už nikoho informovat o pohybu jednotek na našem vlastním území," oznámil ruský vicepremiér Sergej Ivanov. "Budeme zachovávat toto moratorium do doby, než naši partneři ratifikují tuto smlouvu," dodal bývalý ministr obrany a pravděpodobný kandidát na prezidenta.

Rusko vytýká zejména pobaltským státům, že smlouvu neratifikovaly a že tak udržují hrozbu posílené vojenské přítomnosti u jeho hranic.

Prezident Vladimir Putin pohrozil minulý týden zmrazením smlouvy , která je jedním z klíčových dokumentů regulujících bezpečnost na starém kontinentě po skončení studené války. [celá zpráva] Rusko se pro krok rozhodlo zejména v souvislosti s plánovaným vybudováním protiraketového systému USA v Polsku a ČR.

NATO vyjádřilo vážné obavy nad zmrazením smlouvy. Již léta naléhá na Rusko, aby stáhlo svoje zbývající vojska z Gruzie a Moldavska, což je pro něj podmínkou pro ratifikaci revidované verze smlouvy z roku 1990. Původní smlouva měla omezit rozmisťování konvenčních zbraní Severoatlantické aliance a Varšavské smlouvy. Po rozpadu sovětského režimu na počátku devadesátých let byla v roce 1999 přijata revidovaná verze.

Reklama

Související články

Jednání NATO s Ruskem nic nového nepřinesla

V norském Oslu jednali v pátek ministři zahraničí členských států Severoatlantické aliance a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Hovořilo se o plánovaném...

Výběr článků

Načítám