Hlavní obsah

Štefánika dal zabít Beneš, tvrdí Slota

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Podle předsedy vládní Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty vydal příkaz k zavraždění někdejšího československého ministra obrany a spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika v roce 1919 pozdější prezident země Edvard Beneš.

Článek

"Vlastnil jsem dokumenty, které to dokazují," tvrdil Slota na čtvrteční tiskové konferenci své strany. Předseda SNS je přesvědčen, že slovenští vojáci pod velením českých důstojníků zahájili palbu na letadlo, v němž Štefánik seděl.

"Střelbu odůvodnili tím, že si zmýlili označení stroje a považovali ho za nepřátelské - maďarské," řekl Slota. Následně tvrdil, že Štefánik po pádu letadla ještě žil a následně ho střelou do hlavy usmrtil český důstojník.

Štefánik zahynul přes 88 lety

Štefánik s Tomášem Garriguem Masarykem a Edvardem Benešem po první světové válce spoluzakládal československý stát. Byl prvním československým ministrem národní obrany. Zemřel 4. května 1919 při letecké nehodě nedaleko Bratislavy, když se vracel do Československa z Itálie.

Slota je známý svými tvrdými vyjádřeními na adresu Romů a Maďarů. Na shromáždění s občany vyzýval Slováky, aby sedli do tanků a srovnali Budapešť se zemí.

Na čtvteční Slotův výrok reagoval slovenský velvyslanec v ČR Ladislav Ballek. Prohlásil, že někdejší československý prezident Edvard Beneš za tragickou smrtí Milana Rastislava Štefánika určitě nestál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám