Hlavní obsah

Skotští nacionalisté jsou mírnými favority čtvrtečních voleb

LONDÝN

V předvečer klíčových místních voleb v Británii ztratili skotští nacionalisté přesvědčivé vedení, když se na ně labouristé dotáhli na rozdíl pouhých dvou procent. Vyplývá to z výzkumu veřejného mínění, který si exkluzivně objednal deník The Scotsman.

Článek

Vládní strana si podle mínění asi tisícovky respondentů polepšila v posledním týdnu o pět procent. Skotská národní strana (SNP), která v případě vítězství hodlá vypsat referendum o oddělení Skotska od Spojeného království, přesto podle průzkumu vyhraje a získá 34 procent hlasů. Labouristy, kteří v zemi vyhrávali po půl století, bude volit 32 procent Skotů, konzervativce 13 procent a liberální demokraty 16 procent.

Výsledek hlasování je mimořádně důležitý zejména pro labouristického ministra financí Gordona Browna, který se má během dvou měsíců stát po rezignaci Tonyho Blaira příštím britským premiérem. Brown je totiž Skot a porážka v rodné "vlasti" by mu výstup na nejvyšší příčku londýnské politické scény pořádně zkomplikovala.

Sporná role Blaira

Význam hlasování zdůraznil i britský premiér Tony Blair. "Jde o neuvěřitelně důležité rozhodování. Určí budoucnost Skotska na dobu jedné generace a možná déle," řekl v úterý šéf britského kabinetu. Odsoudil "krátkozraký nacionalismus" SNP, který podle něj vede do "slepé uličky" a znamená "zradu naší společné budoucnosti".

Blair považuje za jeden ze svých úspěchů to, že před lety umožnil vytvořit nezávislý skotský parlament s kompetencemi v otázkách školství, zdravotnictví a bydlení. Vidina separatismu krátce před jeho očekávaným odchodem z čela vlády by však dala za pravdu těm, kteří Blaira varovali, že tato částečná nezávislost bude prvním krokem k možné nezávislosti Skotska.

Je ironií, že svazek Anglie a Skotska vznikl téměř přesně před 300 lety. Zákon o unii stanovil, že "dvě království Skotska a Anglie budou od 1. května 1707 a poté navždy spojeny do jediného království pod jménem Velká Británie".

Volby se konají i v Anglii a Walesu, tam se však neřeší otázka samostatnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám