Hlavní obsah

Studentku maďarské národnosti obviní z křivé výpovědi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Studentku maďarské národnosti Hedvigu Malinovou asi obviní z křivé výpovědi, protože loni v létě si pravděpodobně vymyslela přepadení slovenskými nacionalisty. Pro slovenské Hospodárské noviny to ve středu potvrdil generální prokurátor Dobroslav Trnka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hedviga Malinová

Článek

"Krajský prokurátor mě informoval, že byly provedeny všechny vyšetřovací úkony, znalecká srovnávání a dokazování, které požadoval obhájce. Předpokládám, že obvinění proti Hedvige Malinové bude vzneseno v nejbližších dnech," uvedl Trnka. Pokud bude Malinová obviněna, hrozí ji tři až pět let vězení.

"Vyšetřování případu je v konečné fázi," potvrdil mluvčí okresní prokuratury v Nitře Jaroslav Maček. Obhájce Malinové Roman Kvasnica trvá na tom, že studentka byla přepadena. Postup prokuratury a policie už napadl u slovenského ústavního soudu.

Malinová tvrdila, že ji 25. srpna 2006 v Nitře přepadli slovenští nacionalisté za to, že na ulici mluvila maďarsky. [celá zpráva] Měli ji fyzicky napadnout a na halenku napsali "Maďaři za Dunaj". V záři policie zastavila trestní řízení s tím, že skutek se nestal. [celá zpráva]

Podle policie se nápis na blůzce studentky shodoval s jejím rukopisem. Vyšetřovatelé objevili její DNA i na známce obálky, v níž jí pachatelé měli poslat osobní věci, které jí prý odcizili. Případ způsobil napětí ve slovensko - maďarských vztazích, které vyústilo až do zrušení plánované schůzky slovenského a maďarského premiéra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám